zaterdag 10 maart 2012

Vluchtelingen in de knel: 16 maart bijeenkomst in Heerlen

Vluchtelingen in de knel: alternatieven voor opsluiting, en wat doen wij met de kinderen.

Vluchtelingen in Nederland hebben in Nederland een hard bestaan. Vluchtelingen die niet terug kunnen, raken hier in een uitzichtloos bestaan. Alleenstaande kinderen worden op hun achttiende aan hun lot overgelaten. Wat kunnen wij hen bieden?
Op vrijdagmiddag 16 maart organiseert de Stichting VLot Zuid-Limburg, samen met Amnesty Maastricht, in het Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg Heerlen, een informatie- en discussiemiddag over het Nederlandse vluchtelingen- en asielbeleid. Tijdens die bijeenkomst is er vooral aandacht voor alternatieven voor detentie en voor de positie van de kinderen in de centra voor gezinsopvang.
Enkele feiten op een rij. De legeskosten zijn afgelopen jaar flink verhoogd. De criteria voor procedures worden voortdurend aangescherpt en om een verblijfsvergunning te krijgen, wordt de lat steeds hoger gelegd. De asielprocedure is weliswaar korter, maar de afhandeling van reguliere procedures – in de meeste gevallen zonder opvang - duurt vaak jaren. Alleenstaande minderjarige vreemdelingen worden op 18-jarige leeftijd van de ene op de andere dag zonder leefgeld op straat gezet. De voorzieningen, in het bijzonder voor gezinnen met kinderen die niet terug kunnen, zijn dramatisch verslechterd. Elementaire psychische zorg is verminderd of beĆ«indigd. De minister maakt dramatisch weinig gebruik van de bevoegdheid om, in uitzonderlijke situaties, van de regels af te wijken. Gedwongen terugkeer naar landen met willekeurig geweld is aan de orde van de dag. Langdurige en dure detentie wordt onverminderd toegepast en dit ondanks de beperkte terugkeerresultaten. En, wie na 28 dagen Nederland nog niet heeft verlaten, is strafbaar, riskeert hoge boetes of gevangenisstraf en zal nooit meer een verblijfsvergunning krijgen.
Dit alles heeft zijn effect op de asielzoekers en migranten die stilaan in uitzichtloze situaties terecht komen. Ze houden zich schuil, bij vrienden, kennissen of in de open lucht. Om in hun levensonderhoud te voorzien moeten zij voortdurend de hand ophouden. Velen leven op straat en worden misbruikt voor criminele of illegale activiteiten. De hulpverlening door vrijwilligersorganisaties, zoals VLot, wordt er niet gemakkelijker op. Agressie is niet zelden het gevolg. Voor de financiering van onderdak, leefgeld en begeleiding moet VLot meer en meer een beroep doen op particuliere middelen.
Om voor dit alles aandacht te vragen en eventueel verder actie te ontwikkelen organiseert de Stichting VLot Zuid-Limburg en Amnesty Maastricht een vooral informatieve maar zeker boeiende bijeenkomst. Wij kunnen daarbij rekenen op twee landelijk bekende sprekers: Annemarie Busser van Amnesty Amsterdam, en Carla van Os van Defence for Childern. De gespreksleider is Huub Keybets, bestuurslid en vrijwilliger VLot en vluchtelingenwerk Maastricht.
De bijeenkomst is vrijdag 16 maart, om 15.00 uur, in de grote zaal van het Cultuurhuis, Sittarderweg 145 Heerlen.

VLot: Pol Verhelle, penningmeester en vrijwilliger
Amnesty: Gerard Prickaerts, voorzitter

Programma:
14.45 - 15.00: Inloop en welkom door Huub Keybets
15.00 - 15.50: Annemarie Busser, Amnesty, over Vreemdelingendetentie in Nederland: het moet en het kan anders, alternatieven voor detentie. Daarna discussie. Voor haar verhaal, zie ook: www.amnesty.nl/sites/default/files/public/1110_vreemdelingendet.pdf
15.50 - 16.10: pauze
16.10 - 17.00: Carla van Os, Defence for Children, over Opvang van gezinnen in Gilze-Rijen en Katwijk en de algemene situatie van kinderen van asielzoekers en migranten. Daarna discussie.
Voor haar verhaal, zie ook: www.ecpat.nl/images/20/1644.pdf
17.00 - 17.10: Morad Dahwan vraagt aandacht voor zijn ondernemingsplan en Fadhel Hassouni voor zieke landgenoot in Irak.
17.10 - 17.30: VLot-bestuurslid Charles Claessens vraagt aandacht voor het kinderpardon.
Dan discussie en mogelijke acties

Geen opmerkingen: