zaterdag 31 maart 2012

Extreme bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking vraagt om extreme reactie

Uit de onderhandelingskamer van het Catshuis is gelekt dat er een voorstel is om één miljard te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Zo’n kwart van het budget. De weerstand hiertegen is groot en dat is vanzelfsprekend. Een dergelijk voorstel is gewoon onbeschaafd.
Er moet bezuinigd worden, maar meer dan 1 à 2 % is onevenredig. Voor de bezuinigingen en ombuigingen kan naar mijn mening het beste worden gewerkt volgens de verdeling 50 % minder overheidsuitgaven en 50 % meer overheidsinkomsten / belastingen. De laatste natuurlijk volgens het solidariteitsbeginsel van de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. De vermindering van de overheidsuitgaven dient zoveel mogelijk gelijkelijk worden verdeeld over de verschillende ministeries. Zo kan ook ontwikkelingssamenwerking naar verhouding en daarmee rechtvaardig mee delen in de pijn.

Alles meer vraagt om actie. En het voorstel om extreem te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking vraagt ook om een extreme reactie. Ik roep de voltallige oppositie in ons parlement op om de samenwerking met de coalitiepartijen en hun gedogers volledig te staken. Geen enkele medewerking aan welk voorstel dan ook. Maak voor elke minister en staatssecretaris en elke woordvoerder de gang naar het spreekgestoelte tot een helletocht. Breng ieder voorstel in verband met de teloorgang van de ontwikkelingssamenwerking. Verwijt ze allemaal immoraliteit en onbeschaafdheid.

Maar ook u kan iets doen. Roep iedere CDA-er en VVD-er die u kent of tegenkomt op ook stelling te nemen tegen deze voorstellen tot extreme bezuinigingen. En als ze toch worden geaccepteerd, dring erop aan dat ze hun lidmaatschap opzeggen. Wellicht dat de onderhandelaars / partijtoppen daar wel naar luisteren.

1 opmerking:

Harrie Winteraeken zei

Ps. 1: Het bovenstaande stukje is grotendeels als ingezonden brief geplaatst in de Limburgse kranten van 2 april.

Ps. 2: Inmiddels is gebleken dat uit de Catshuisonderhandelingen een bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking was voorzien van € 750 miljoen. Weliswaar een kwart minder dan was gelekt, maar toch nog een veel te hoog bedrag. Ik ben benieuwd hoe het CDA dat kon verantwoorden.
Maar ik mag ook constateren dat het ‘Wandelgangenakkoord’ van VVD en CDA met D66, GroenLinks en ChristenUnie voor de begroting van 2013 niet alleen deze onzalige bezuiniging van tafel heeft gewerkt, maar ook het CDA heeft bevrijd van een zeer lastig dilemma.

En ik zal mijn toon in mijn stukjes weer wat matigen.
30-4-12