dinsdag 7 juni 2011

Uri Rosenthal moet Israël ter verantwoording roepen voor beschieting Golanhoogte

Aan de heer Uri Rosenthal
Minister van Buitenlandse zaken
Postbus 20061
2500 EB Den Haag

Ook per e-mail: sandra.wilton@minbuza.nl

Betreft: demonstratie en beschieting Golanhoogte

Geachte heer Rosenthal,

Namens HeerlenMondiaal vraag ik indringend uw aandacht voor de demonstratie van Syrische burgers op de Golanhoogte nabij de door Israël bepaalde grens met Syrië afgelopen zondag 5 juni. Zoals u ongetwijfeld weet werden deze demonstranten door Israëlische soldaten beschoten. Volgens de berichtgeving zijn 20 of meer doden te betreuren en waarschijnlijk enkele honderden gewonden. Hoewel de demonstratie op het vragen van aandacht voor deze bezetting gericht was, valt niet uit te sluiten dat deze ook provocerend bedoeld was en moest afleiden van interne Syrische problemen. Maar als het geboden nieuws klopt, dan was het een vreedzame demonstratie en waren deze burgers niet bewapend; althans er was geen tegenvuur waarneembaar.

Wij concluderen op dit moment dat de Israëlische soldaten eenzijdig met scherp schoten op onbewapende burgers. Dit is in ieder geval een buitenproportionele reactie, waarbij ook een vreedzame oplossing van deze demonstratie mogelijk moet zijn geweest. En al is het goed mogelijk dat gewonden en doden zijn gevallen door aanwezige mijnenvelden, het beschieten van deze burgers is een wandaad en waarschijnlijk een misdaad, een democratische beschaving onwaardig. Daarbij is het doelgericht beschieten van ongewapende burgers strijdig met het oorlogsrecht en de Conventie van Genève.
In een aantal Arabische landen proberen dictatoriale en gewelddadige regimes zo hun bevolking te intimideren in hun streven naar een betere regering. Daar waar bijvoorbeeld sluitschutters worden ingezet tegen burgers, is de roep vanuit ‘het Westen’ dat die dictators voor het internationaal strafhof in Den Haag moeten worden gebracht. HeerlenMondiaal is van mening dat het meedogenloze handelen van de Israëlische soldaten op de Golanhoogte vergelijkbaar is.

Wij vragen u om het bovenstaande te verifiëren en als het klopt dan de Israëlische regering hierover ter verantwoording te roepen. U zou tenminste de ambassadeur van Israël, de heer Harry Kney – Tal, kunnen ontbieden en hem kenbaar maken dat de Nederlandse regering zijn afkeuring over dit handelen uitspreekt. Wij dringen er bij u op aan dat u de juiste, niet mis te verstane diplomatieke bewoordingen kiest en doelgerichte acties onderneemt die Israël ertoe bewegen om dergelijke excessen niet meer te laten voorkomen.

Alvast hartelijk dank voor uw aandacht. Een reactie uwerzijds stellen wij op prijs.

Met vriendelijke groet,
namens HeerlenMondiaal,

Harrie Winteraeken,
voorzitter

Ps. 1: Deze brief zal u ook spoedig ondertekend per post worden gestuurd.
Ps. 2: HeerlenMondiaal is een samenwerkingsverband (vereniging) van vredesgroepen, milieugroepen en groepen die zich inzetten voor ontwikkelingssamenwerking en Millenniumdoelen in Heerlen.

5 opmerkingen:

Likoed Nederland zei

Graag de juiste feiten.

De 'betogers' gooiden met stenen en molotov cocktails.

Israel reageerde daarop met waarschuwingen, vervolgens met traangas, vervolgens met waarschuwingsschoten en pas daarna met kogels, gericht op de benen trouwens.

Hoogstwaarschijnlijk zijn er dus ook geen doden gevallen door Israelisch vuur.

Er schijnen wel doden gevallen te zijn - dat stelt althans de natuurlijk volledig onbetrouwbare Syrische staatsomroep.
Dit was mogelijk het gevolg van het betreden van de mijnenvelden langs de grens.

Harrie Winteraeken zei

Aan Likoed Nederland info@likoed.nl

De lezer gegroet,

bedankt voor de reactie. Ik heb 'm in mijn blog gepubliceerd.
In de brief houden we slagen om de arm door te refereren naar het aangeboden nieuws en geven ook aan dat er provocaties hebben plaatsgevonden.
Op de nieuwsbeelden hadden we niet de indruk dat de betogers binnen werpafstand waren gekomen. Maar ook dat kan onvolledig zijn.
Dat neemt niet wet dat we van mening blijven dat het met scherp terugschieten buitenproportioneel is. In de meeste westerse landen zou dit nooit worden overwogen, zelfs niet bij uit de hand gelopen betogingen en rellen.

Met vriendelijke groet,
Harrie Winteraeken

Likoed Nederland zei

Maakt u zich geen illusies; ook hier zou in het uiterste geval en indicenteel op de voeten geschoten worden naar mensen die de grens afbreken en met stenen en molotov cocktails gooien.

Uiteraard alleen als de andere middelen (traangas, waarschuwingsschoten) niet geholpen zouden hebben.

Harrie Winteraeken zei

Dat in West-Europa met scherp wordt geschoten bij rellen en ernstige ordeverstoringen, waag ik te betwijfelen. Bij onlusten zoals enkele jaren geleden in Parijs of bij de uit de hand gelopen 1 mei demonstraties in Berlijn, was het niet het geval.

Likoed Nederland zei

Dan laat uw geheugen u in de steek, er schieten mij zo twee gevallen te binnen waarbij demonstranten werden doodgeschoten:

http://www.bestgore.com/murder/g8-protester-carlo-giuliani-shot-dead-carabinieri-genoa-italy/

http://www.statewatch.org/news/2005/oct/01spain-morocco.htm