zondag 8 november 2009

Heerlen, biedt weer Fair Trade kerstpakketten aan.

HeerlenMondaal verzoekt gemeente weer Fair Trade kerstpakketten aan te bieden.

In een brief (datum 7 november 2009) gericht aan de Gemeenteraad en het College van Burgemeester en Wethouders van Heerlen heeft HeerlenMondiaal erop aangedrongen dat de gemeente weer zo spoedig mogelijk kerstpakketten met Fair Trade producten aan zijn medewerkers aanbiedt.

In 2007 en 2008 konden de ambtenaren van de gemeente Heerlen kiezen uit vier kerstpakketten. Eén van die pakketten bestond uit Fair Trade producten en werd geleverd door de Wereldwinkel Heerlen. Ongeveer een kwart van de werknemers koos voor het wereldwinkelpakket. Op deze wijze werd tevens eerlijke handel onder de aandacht gebracht van de medewerkers. Bovendien betekende de levering van de kerstpakketten extra omzet voor de Wereldwinkel.

Dit jaar werd uiteindelijk afgezien van deze procedure en werd de levering van de kerstpakketten gegund aan een internetbedrijf. Als reden werd opgegeven dat de oude procedure te veel tijd kostte voor de werknemers die bij de uitvoering betrokken waren. Dit internetbedrijf heeft de mogelijkheid voor het aanschaffen van Fair Trade producten niet overgenomen in hun aanbieding.

HeerlenMondiaal wil als organisatie die de zorg over de Millenniumdoelstellingen van de gemeente toegedeeld heeft gekregen, het volgende hierover kwijt: HeerlenMondiaal vindt dit geen goede ontwikkeling. Hiermee wordt een goed initiatief met betrekking tot eerlijke handel gestopt.

Juist dit jaar werd Heerlen een Millenniumgemeente. De gemeente gaf daarmee aan de Millenniumdoelstellingen te willen bevorderen. De achtste Millenniumdoelstelling beoogt de bevordering van eerlijke handel. HeerlenMondiaal verwijst hierbij naar de afspraak om in 2010 tenminste 50 % duurzaam in te kopen. Daarbij moet de gemeente voor Fair Trade producten kiezen als deze maximaal 10 % duurder zijn. Dit lijkt bij een vastgestelde waarde voor kerstpakketten geen probleem.

Met dit besluit wordt een stap achteruit gezet. Daar komt bij dat de Wereldwinkel hierdoor in deze moeilijke tijd weer een deel van haar omzet kwijt raakt.
HeerlenMondiaal heeft de gemeente gevraagd om het besluit te heroverwegen. Daarbij heeft de Wereldwinkel inmiddels aangeboden om de gemeente zoveel mogelijk werk uit handen te nemen door bijvoorbeeld zelf de bezorging te regelen.

Mocht een heroverweging van dit besluit of een andere werkwijze (bijvoorbeeld wereldwinkel cadeaubonnen) voor dit jaar niet meer mogelijk zijn, dan heeft HeerlenMondiaal verzocht om voor volgend jaar de procedure bij de kerstpakketten zo te veranderen, dat een kerstpakket met Fair Trade producten weer wel aangeboden wordt.

Harrie Winteraeken, voorzitter HeerlenMondiaal

1 opmerking:

De forens zei

Dit is een mooi resultaat voor de Wereld.

Want, niet giften maken de 3e Wereld sterker. Maar opdrachten en werk.!!!!

Dit heb ik ook in mijn onlangs verschenen boek gememoreerd

http://reiziger-in-limburg.blogspot.com