zondag 23 december 2007

Heerlen millenniumgemeente krijgt vervolg

Heerlen Millenniumgemeente krijgt vervolg

Vlak voor de zomer heeft het college van B&W een motie van de gemeenteraad overgenomen waar Heerlen invulling moet geven aan de Millenniumdoelen. Heerlen zou daarbij Millenniumgemeente moeten worden en zich aansluiten bij de VNG – initiatieven op dit terrein (zie ook mijn weblog op 22 september 2007).
Na wat heen en weer gebakkelei tussen ambtenaren en college werd in de vergadering van 6 december van de commissie Ruimtelijke Structuur over de voortgang bericht. De informatienotitie bevatte een verwijzing naar de VNG – initiatieven en wat het Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (COS) in Roermond voor de gemeente kan betekenen. Daarnaast was er een korte opsomming van wat de gemeente tot nu toe doet op het terrein van de millenniumdoelen waaronder de steun aan HeerlenMondiaal en enkele projecten in ontwikkelingslanden die gesteund zijn door de gemeente op voorwaarde dat de in Heerlen daarover bewustwordingsactiviteiten worden georganiseerd. Vanaf (eind?) 2008 wordt alleen nog eerlijke koffie geschonken in het gemeentehuis. Maar ook de bestrijding van de armoede in Heerlen en de projecten voor energiebesparing en duurzame energie (klimaatsbeleidsplan) kunnen worden gezien als invulling van de Millenniumdoelen.

Naar de toekomst toe wil de gemeente, conform afspraken tussen VNG en rijk 50 % duurzaam inkopen. Daarvoor wordt binnenkort een projectplan opgesteld en een projectgroep aan het werk gezet. Men denkt hier aan duurzaam geproduceerd hout in alle gemeentelijke nieuwbouw en renovatieprojecten en het gebruik van papier met het FSC – keurmerk. Ook Fair Trade producten zijn in beeld, maar dan alleen als ze niet meer dan 10 % duurder zijn dan alternatieven.
Tot slot vindt het college dat de gemeente zich kan aanmelden als Millenniumgemeente bij de VNG.

Ik ben met enkele collega’s van HeerlenMondiaal bij de behandeling van de notitie in de commissievergadering aanwezig geweest en heb ook ingesproken.
We zien deze notitie vooral als een startnotitie. Het is een nieuw goed begin. Al is bij mijn weten in 1989 de laatste notitie over Mondiaal beleid aan de orde geweest. HeerlenMondiaal biedt ook graag ondersteuning aan bij de verdere uitwerking. Natuurlijk wordt al jarenlang subsidie gegeven aan de Overleggroep Mondiale Vorming Heerlen (en nu dus HeerlenMondiaal), maar daar heeft Heerlen eigenlijk ook de problematiek een beetje mee uitbesteed. Ook de subsidievoorwaarde voor initiatiefnemers om zelf naar de burgers toe bewustwordingsprojecten op te zetten, is daar een voorbeeld van. De motie riep dan ook op dat de gemeente daarnaast zich ook zelf de Millenniumdoelen meer aantrekt.
En de problematiek zou ook meer integraal kunnen worden opgepakt. Want op veel meer beleidsterreinen zijn er verbindingen met de Millenniumdoelen te leggen. Voor concrete projecten is er wellicht subsidie beschikbaar vanuit het rijk. Dat heeft minister Koenders van Ontwikkelingssamenwerking in het vooruitzicht gesteld bij de Verklaring van Schokland op 7-7-7 (halfweg de periode van verwezenlijking van de Millenniumdoelen).

De commissie onderschreef de notitie en door enkele raadsleden (waaronder Yolanda Claessens van de SP) werden aanvullende suggesties gedaan. Wethouder Lex Smeets wil graag het maximale bereiken en gaf ook aan dat dit mag worden beschouwd als een startnotitie. Daarmee mag worden gesteld dat de intentie van de gemeente goed is. We zullen de uitwerking verder op de voet volgen. En dan zullen we ook inhoudelijk ingaan op de al in de notitie genoemde toekomstige stappen. Want die lijken met nauwelijks meer inspanning toch wel aangescherpt te kunnen worden.

Harrie Winteraeken

Geen opmerkingen: