zaterdag 22 september 2007

Heerlen wordt Millenniumgemeente

In 2000 hebben de wereld regeringsleiders afgesproken dat de belangrijkste problemen waar enorm veel mensen mee te maken hebben in 2015 de wereld uit zijn of tenminste een stuk minder vaak voorkomen. Inmiddels hebben alle landen zich verbonden aan deze millenniumdoelen. Afgesproken is dat in 2015:
· extreme armoede en honger zijn uitgebannen,
· alle jongens en meisjes naar school gaan,
· mannen en vrouwen dezelfde rechten hebben,
· kindersterfte sterk afgenomen is,
· er minder vrouwen door zwangerschap sterven,
· de verspreiding van ziektes als aids en malaria is gestopt,
· meer mensen in een duurzaam milieu leven (met veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen beschikbaar) en
· er meer eerlijke handel, schuldenverlichting en hulp is.

Secretaris van het Overleggroep Mondiale Vorming Heerlen en gemeenteraadslid voor de SP Wim van Kempen heeft het initiatief genomen dat de gemeente Heerlen ook de millenniumdoelen onderschrijft. Hij diende daartoe een motie in tijdens de gemeenteraadsvergadering van 28 juni jl. Deze motie is door het college van burgemeester en wethouders overgenomen. Daarmee sluit Heerlen zich aan bij een oproep van de Vereniging Nederlandse gemeenten. De VNG heeft hiervoor ook een brochure Millenniumgemeente gemaakt.
De millenniumdoelen bieden Heerlen een kader waarbinnen een serie initiatieven rond (zonne)energie, milieu en duurzaamheid, de strijd tegen armoede en ongelijkheid en internationale samenwerking bij elkaar komen. De gemeente Heerlen kan zo zelf meewerken aan het behalen van de millenniumdoelen, maar ook burgerinitiatieven hierin ondersteunen.
De gemeenteraad heeft de wens uitgesproken om zich te willen inzetten voor het behalen van de millenniumdoelen, hier en in ontwikkelingslanden, met eigen middelen en in samenwerking met de burgers in de stad. De raad heeft B&W gevraagd om met concrete voorstellen te komen. Deze voorstellen worden begin dit najaar verwacht.
Meer algemene informatie is beschikbaar op www.millenniumgemeente.nl.

Op zaterdag 7 juli (7-7-7) is op het voormalige eiland Schokland nog eens aandacht voor de millenniumdoelen gevraagd. Daar heeft minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking toegezegd om geld vrij te maken voor projecten die millenniumdoelen ondersteunen. Wellicht kan de gemeente hier ook een beroep op doen.
Verder is in het gesprek tussen vertegenwoordigers van de OMVH en wethouder Peter van Zutpen op 5 juli gebleken dat niet hij maar wethouder Smeets van Ruimtelijke Ordening en Milieu dit in portefeuille heeft. We zullen ‘m eens aan zijn jasje trekken. Want de OMVH heeft de millenniumdoelen als een van zijn speerpunten voor zijn activiteiten.

Harrie Winteraeken

Geen opmerkingen: