donderdag 1 november 2007

Turken demonstreren voor oorlogsvoeren

Demonstratie voor oorlogsvoeren!

Het is weer goed mis tussen de Turkse en de Koerdische volken. Spanningen lopen hoog op en er wordt fors gevochten. Maar wat de afgelopen dagen gebeurde is volgens mij wel erg zeldzaam in Nederland. Mensen van Turkse afkomst demonstreerden niet tegen de escalatie van geweld. Ze willen niet dat er een einde komt aan de gevechten. Ze vroegen om een inval van het Turkse leger in het Irakese deel van Koerdistan. In feite demonstreerden zij voor oorlogsvoering. Veel Turken in Nederland, waaronder neem ik aan ook Nederlandse Turken, willen oorlog!
Dit is toch wel erg teleurstellend. Dit is net zo erg als een demonstratie van extreem rechts of andere vormen van onverdraagzaamheid. Woede maakt blijkbaar blind voor rede. Waarom streeft men niet naar samen leven van Turken en Koerden in vrede?
Dit doet naar mijn mening ook de integratie in Nederland geen goed. En het is ook slecht voor de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Daarbij is Turkije lid van de NAVO en daarmee onze bondgenoot. Ik neem aan dat er binnen onze regering en de NAVO al activiteiten worden ondernomen om Turkije te laten afzien van zijn eigen oorlog tegen Irak. En de Turkse agressie is ook een duidelijk signaal dat het Koerdische volk eigenlijk autonomie of zijn eigen staat verdient.

Harrie Winteraeken

Geen opmerkingen: