donderdag 19 juli 2007

Pancratiusplein nagenoeg autovrij!

Goede verkeersmaatregel Pancratiusplein

Het gaat waarschijnlijk dan toch gebeuren. Na al die jaren. Met nog in gedachte het volledig mislukte “zero tolerance” beleid van wethouder Thei Vrolings uit de vorige eeuw. Het Pancratiusplein wordt nagenoeg autovrij! “En eens zal het Pancratiusplein autovrij worden” verzuchte ik al eens lang geleden bij de zoveelste aangenomen motie.
De gemeente gaat de Akerstraat en het Pancratiusplein omvormen tot een “erf”. Even de hierbij horende verkeersregels (artikel 44 – 46 van het reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990):
Voetgangers mogen wegen gelegen binnen een erf over de volle breedte gebruiken.
Bestuurders mogen binnen een erf niet sneller rijden dan stapvoets. En voor de goede orde: bestuurders zijn alle weggebruikers behalve voetgangers.
Het is bestuurders van een motorvoertuig verboden binnen een erf te parkeren anders dan op parkeerplaatsen die voorzien zijn van een P-tegel of een P-bord.
Het verkeersbord “erf” is een blauw rechthoekig bord met een voetganger, een kind met bal, een kleine auto en een huis.

Voor de fietsers is het een goede oplossing, overal mag je voorzichtig fietsen. Het is dus niet meer aan tijden gebonden. Het is geen 100 % auto werende maatregel, maar ik neem aan dat de gemeente geen betere weet. Ze wil blijkbaar het laden en lossen van mensen en goederen niet onmogelijk maken. Maar parkeren zal rondom het Pancratiusplein niet meer zijn toegestaan (met uitzondering van de zondagmorgen). De zoekers naar een parkeerplaats zullen dit hopelijk snel genoeg beseffen. En dan maar hopen dat die exhibitionisten met hun knoertharde muziek niet te vaak meer aandacht komen vragen van de mensen die willen genieten van een terrasbezoek.
Het Wilhelminaplein wordt met uitzondering van de ochtenden en de dinsdagmiddag (markt) voor alle verkeer gesloten.
Of de rest van het winkelcentrum erf kan worden, wordt nog bezien. Daar moeten tijdens de drukke uren auto’s nagenoeg geweerd kunnen worden. Dus zijn daar meer beperkingen nodig dan “erf” alleen.

Harrie Winteraeken

Geen opmerkingen: