donderdag 26 juli 2007

Geld fietsenstallingen wordt toch goed ingezet

Zoals gepubliceerd op mijn weblog www.hwinteraeken.blogspot.com en in de 2e uitgave van Vanaf de zijlijn heb ik op 13 mei namens de Fietsersbond afdeling Parkstad – Limburg een brief geschreven aan de gemeenteraad van Heerlen om niet akkoord te gaan met het schrappen van de gereserveerde gelden voor een ondergrondse of inpandige bewaakte (gratis) fietsenstalling in het centrum van Heerlen. Uit de aangeboden informatie (de 50e begrotingswijziging) was het eenvoudig om de conclusie te trekken dat het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorstelden om deze middelen geheel of grotendeels op een andere wijze te bestemmen.
Daags daarna heeft de commissie Publieke dienstverlening, Algemene bestuurlijke aangelegenheden en Financiën het voorstel tegengehouden en terug verwezen naar de commissie Veiligheid, Bereikbaarheid en Beheer. De commissie VBB heeft op 13 juni de 50e begrotingswijziging opnieuw behandeld.

Ik ben daar ook komen inspreken. Vlak voor deze vergadering werd ik “opgevangen” door wethouder Jos Offermans. Hij liet me het gehele voorstel zien. Al snel bleek dat de Fietsersbond zijn brief op zeer onvolledige informatie heeft gebaseerd en daardoor ook verkeerde aannames heeft gedaan. De mogelijk verkeerde consequenties van het voorstel bleken volledig ongegrond.
Het gereserveerde geld voor de fietsenstalling wordt nu ingezet in een breder programma. In overheidsland is het gebruikelijk dat men subsidie kan krijgen als men zelf ook een deel van de kosten draagt. In het programma Netwerkanalyse Zuid-Limburg krijgen de grote gemeenten van het rijk en de provincie ieder € 10 miljoen als ze zelf ook € 10 miljoen inleggen. Iedere Heerlense € levert dus nog € 2 subsidie op. In het voorstel werden de projecten voor dit programma aangedragen. En daar zit onder andere voor de fietser een aantal positieve projecten bij:
· een ongelijkvloerse kruising Valkenburgerweg / Nieuw Eijckholt (€ 2 miljoen)
· realisatie fietspad Looierstraat (€ 600.000)
· realisatie van bewaakte en onbewaakte fietsenstallingen (€ 1,25 miljoen)
· instellen fietscoördinator (€ 150.000)
Heerlen betaalt eenderde van deze bedragen en daar wordt dus ook het gereserveerde geld voor de fietsenstallingen (€ 9,5 ton) voor gebruikt.

De fietsenstallingen in het winkelcentrum zijn hiermee dus financieel geregeld. Uit het halfjaarlijks overleg met de wethouder en nog een overleg met ambtenaren op 9 juli jl. bleek dat de gemeente nu in een bestaand pand aan de Akerstraat de bewaakte fietsenstalling wil realiseren. Dat zou dan mogelijk zijn binnen de tijd van twee jaar die de gemeente ons beloofd heeft.
Ook wordt een oplossing mogelijk voor de drukke en moeilijke rotonde nabij de Hogeschool Zuyd, de Open Universiteit en het Sintermeerten college (al weet ik niet hoe die ingericht zal worden).
Met de aanleg van een fietspad op de Looierstraat wordt er een rechtstreekse verbinding gerealiseerd tussen het NS – station en deze onderwijsinstellingen en hun omgeving. Dat is zeker positief. De drukke Looierstraat wordt daarmee van 2x2baans naar 2x1baans. Welke consequenties dat heeft voor het autoverkeer is mij niet bekend. Wel is de Looierstraat een van de straten met een zware luchtvervuiling. Uitgezocht zal moeten worden of deze route wel voldoende gezond wordt voor de fietser. Een tweede stok achter de deur voor de gemeente is de mogelijke vestiging van ROC Arcus nabij de bovengenoemde scholen. Dan zou de extra aanvoer van scholieren met bussen waarschijnlijk voor nog meer luchtvervuiling zorgen op de Looierstraat zorgen.

Het inspreken bij de commissie VBB kreeg dus een forse wending. De fouten heb ik ruiterlijk toegegeven. Geen woord van kritiek meer, maar een lovende ondersteuning vanuit de Fietsersbond (met een vraagteken bij de Looierstraat). Vanzelfsprekend nam de commissie het voorstel over en is het ook inmiddels door de gemeenteraad vastgesteld.
Hieruit heb ik een goede les geleerd: zorg dat je goed bent geïnformeerd. Dat voorkomt dergelijke escapades. Met dank aan Roel Leers en Jos Offermans (wat het voorstel betreft maar ook door ervoor te zorgen dat ik niet volledig afging bij het inspreken in de openbare commissievergadering).


Harrie Winteraeken

Geen opmerkingen: