woensdag 27 december 2006

Mat Vestjes erkent geen verkeerskundige noodzaak buitenring


Gedeputeerde Mat Vestjes bevestigt indirect dat buitenring verkeerskundig niet nodig is.

In reactie op uitlatingen van Toine Wuts van de Milieufederatie geeft gedeputeerde Mat Vestjes toe dat de buitenring niet op de eerste plaats vanwege verkeerskundige redenen moet worden aangelegd (Dagblad de Limburger en Limburgs Dagblad van zaterdag 16 december 2006). De weg zou op de eerste plaats moeten worden aangelegd om de economische kracht en het toerisme van Parkstad te vergroten en “niet primair om de verkeerskundige noodzaak”.

Dit is een belangrijke doorbraak en geeft kracht aan de argumenten tegen de aanleg van de (gehele) buitenring. Mat Vestjes kan namelijk helemaal niet aangeven om welke versterking van de economische kracht en het toerisme het gaat. De belangrijkste toeristische attracties (Snowworld, Mondo Verde? en Gaja Park) worden niet noemenswaardig beter ontsloten door de buitenring. Zij zijn vanaf de A76 / A79 via de binnenring voldoende bereikbaar. Concrete plannen voor grote verkeersaantrekkende nieuwe toeristische attracties of economische activiteiten ten oosten van Parkstad Limburg zijn er niet. En planologisch gezien zouden zij daar ook niet moeten komen. Ook de Brunssummerheide mag niet beter ontsloten worden. De Brunssummerheide moet op de eerst plaats natuur blijven met een recreatieve functie die is afgestemd op de mensen van Parkstad Limburg.

Langzaamaan dringt wellicht ook bij gedeputeerde Vestjes het besef door dat de buitenring beter niet (geheel) kan worden aangelegd, zoals de natuur- en milieubeweging dat ook wil. Nieuwe wegen moeten op de eerste plaats verkeerskundig noodzakelijk zijn. Ze moeten een oplossing bieden voor (plaatselijke) problemen in het wegennet of de slechte leefbaarheid / milieukwaliteit van bewoners langs drukke woonstraten. De buitenring voldoet niet aan deze essentiƫle criteria.

Harrie Winteraeken

Geen opmerkingen: