vrijdag 8 december 2023

Gebrek aan personeel onvoldoende argument voor uitkleden ziekenhuis Heerlen.

 Gebrek aan personeel onvoldoende argument voor uitkleden ziekenhuis Heerlen.

Een van de vaak naar voren gebrachte argumenten voor het afschalen van het ziekenhuis van Heerlen en vooral het verplaatsen van de ziekenhuisbedden naar Sittard-Geleen, is het gebrek aan ‘handen aan het bed’. Ik wil het probleem van de personeelskrapte zeker niet bagatelliseren, maar volgens mij wordt het te zwaar ingezet in dit ‘optimaliseringsproces’.

Volgens de kerncijfers van Zuyderland hebben de ziekenhuizen samen 980 bedden (555 in Heerlen, 425 in Geleen). Die zijn natuurlijk over een aantal afdelingen per medische groep verdeeld. Qua grootte moet het organisatorisch geen enkel probleem zijn om die afdelingen op beide locaties te handhaven. Dat geldt ook voor de spoedeisende hulp en intensive care.

De eenheden blijven dan op zich groot genoeg voor de meeste zorgtaken. Voor minder vaak voorkomende gevallen kan er specialisatie zijn in een van beide ziekenhuizen (ook specialisten worden nu al in de twee ziekenhuizen ingezet) en/of teruggevallen worden op het Academisch Ziekenhuis in Maastricht. Dat is nu ook al het geval.

Mochten er op een plek tijdelijk wat minder mensen beschikbaar zijn, dan kunnen er verpleegkundigen met dezelfde specialisatie ook worden ingezet in het andere ziekenhuis. Zo werken er nu ook verpleegkundigen in Geleen die vroeger in Kerkrade hebben gewerkt. Het is logistiek misschien niet zo handig maar zeker geen onoverkomelijk probleem.

Voor het oplossen van structurele tekorten aan verplegend personeel helpt de samenvoeging niet. Daarvoor zal meer werk gemaakt moeten worden van opleiding en moeten de werkomstandigheden aantrekkelijker worden gemaakt. Zowel in Heerlen als Geleen.

 

 

Geen opmerkingen: