vrijdag 8 december 2023

Dag van de Mensenrechten in Heerlen 9 en 10 december: schrijfactie Write for Rights


Persbericht/aankondiging

Dag van de Mensenrechten

9 en 10 december: schrijfactie Write for Rights

 

·         9-12, 13.00-17.00 uur in Schunck: schrijfactie tijdens de voorleesmarathon, met enkele optredens van het koor Stem des Volks uit Maastricht.

·         10-12, 12.00-16.45 uur in Schunck: schrijfactie, met enkele optredens van het duo Paul en Nashdat, viool, ud en zang.

·         10-12, ± 17.00-17.30 uur: traditionele fakkeloptocht (stille tocht) door het winkelcentrum van Heerlen.

·         10-12, 17.30-20.00 uur in De Twee Gezusters (Luciushof): vervolg schrijfactie.


Voor de 12e keer organiseert Amnesty International rond 10 december, Wereldmensenrechtendag, wereldwijd de schrijfactie Write for Rights. Tijdens Write for Rights komen we in actie voor mensen die onterecht vastzitten of worden bedreigd vanwege hun werk, mening of om wie ze zijn. We sturen honderdduizenden brieven naar koningen, ministers en presidenten en vragen hun een einde te maken aan onrecht. Ieder jaar levert dat succes op. Activisten komen vrij, discriminatie stopt, daders worden berecht. Dit jaar staat de Universele verklaring van de rechten van de mens, de UVRM, centraal. Het is dit jaar immers 75 jaar geleden dat deze verklaring werd opgesteld.

Ook dit jaar schrijven we weer voor tien mensen die hun nek durfden uit te steken en daarvoor zwaar gestraft werden. Zoals Ahmed Mansoor die 10 jaar cel kreeg omdat hij de waarheid sprak over onterechte detentie en marteling in de Verenigde Arabische Emiraten. Of Thapelo Mohapi die opkomt voor de rechten van Zuid-Afrikanen die het economisch zwaar hebben en nu wordt bedreigd. Samen zetten we met brieven de autoriteiten onder druk om hen vrij te laten of gerechtigheid te geven. We weten uit ervaring dat een enorme stapel brieven echt het verschil kan maken.

Ook Amnesty Parkstad organiseert in samenwerking met HeerlenMondiaal een schrijfbijeenkomst: dit jaar doen we dat, in samenwerking met Schunck, op twee dagen, namelijk op 9 en 10 december.

Op zaterdag 9 december kun je tussen 13.00 en 17.00 uur komen schrijven tijdens de Voorleesmarathon. Deze wordt muzikaal opgeluisterd door het koor de Stem des Volks uit Maastricht, dat ook vorig jaar een succesvol optreden gaf.

Op zondag 10 december kun je vanaf 12:00 uur tot 16:45 uur brieven komen schrijven. Dan onderbreken we het schrijven voor de fakkeloptocht (stille tocht) vanaf ± 17.00-17:30 uur door het centrum van Heerlen. Daarna, vanaf ca. 17:30 uur, schrijven we verder bij De Twee Gezusters in de Luciushof, tot 20:00 uur. Mét soep en broodjes. Op zondagmiddag zal het duo Paul en Nashdat, viool, ud en zang, spelen.

Schrijven helpt! De afgelopen jaren hebben we dankzij onze Write for rights-acties veel bereikt. In 2023…

…zijn Cecilia en Joanah vrijgesproken.

Cecillia Chimbiri, Joanah Mamombe en Netsai Marova uit Zimbabwe werden na een demonstratie tegen het coronabeleid van de regering opgepakt, gruwelijk mishandeld en seksueel misbruikt. Vervolgens werden ze aangeklaagd omdat ze de mishandeling en het misbruik zouden hebben verzonnen. In 2022 werd tijdens Write for Rights massaal voor de vrouwen geschreven. In juli 2023 werden Cecillia en Joanah vrijgesproken. Netsai’s zaak loopt nog.

“We waren overweldigd door alle brieven en kaarten uit Nederland. Jullie vriendelijkheid en compassie maakt een wereld van verschil. We zijn jullie enorm dankbaar”.

…stond Sasha Skochilenko er niet alleen voor:

‘Beste deelnemers aan de actie, ik wil jullie van harte bedanken voor jullie steun aan Sasha. Jouw aandacht verwarmt ons in deze moeilijke tijd en laat ons voelen dat we niet alleen worden gelaten met de onderdrukking die helaas in ons land plaatsvindt. Naast je oproepen aan de ambassade stuurde je Sasha ook veel ansichtkaarten met steunbetuigingen.’

Dit liet de advocaat van Aleksandra (Sasha) Skochilenko uit Rusland weten. Aleksandra plakte stickertjes op prijskaartjes om mensen te informeren over de oorlog in Oekraïne en werd opgepakt.

Voor wie schrijven we dit jaar?

Gevangen vanwege vreedzaam protest

Rita Karasartova (Kirgizië) demonstreerde uit zorg om de toegang tot een waterreservoir. Ze staat onder huisarrest en kan wel 15 jaar cel krijgen. De aanklachten tegen haar moeten worden ingetrokken.

 

 

 

Sawyeddollah eist compensatie van Meta

Facebook versterkte met discriminerende algoritmes de haat tegen Rohingya in Myanmar. Uit angst voor hun leven vluchtten Sawyeddollah en zijn familie naar een vluchtelingenkamp. Nu eist hij compensatie.

 

 

 

Voorkom de executie van Rocky

De verstandelijk beperkte Rocky Myers zit al 30 jaar in de dodencel. Hij zou een vrouw hebben vermoord, maar bewijs ontbreekt. Hij kreeg de doodstraf na een oneerlijk proces. De gouverneur van Alabama moet hem clementie verlenen. 

 

 

Jarenlange opsluiting dreigt voor Chaima

In Tunesië wordt de vrije meningsuiting onderdrukt. Maar Chaima laat zich niet het zwijgen opleggen en had kritiek op de president. Ze kan daarvoor tientallen jaren de cel ingaan.

 

 

 

Ana Maria wil gerechtigheid voor moord op haar zoon

Pedro Henrique (Brazilië) streed tegen politiegeweld. Hij werd vermoord. De verdachte politieagenten lopen nog vrij rond. Zijn moeder Ana Maria wil onmiddellijk een onderzoek.

 

 

 

Zij strijden voor hun voorouderlijk land

De eilanden van Uncle Pabai en Uncle Paul in Torres Strait dreigen door klimaatverandering onbewoonbaar te worden. Ze verliezen mogelijk hun huis. De autoriteiten van Australië moeten ingrijpen.

 

 

 

Opgesloten omdat hij de waarheid sprak

Ahmed Mansoor sprak over onterechte detentie en marteling in de Verenigde Arabische Emiraten. Nu zit hij 10 jaar opgesloten in een isoleercel, zonder bed. De president moet hem onmiddellijk vrijlaten.

 

 

 

Vervolgd voor hulp bij veilige abortus 

De Poolse Justyna hielp een ​​vrouw die zwanger was van haar gewelddadige vriend om een veilige abortus te krijgen. Nu is Justyna veroordeeld. Haar onterechte straf moet worden vernietigd. 

 

 

 

Vermoord voor zijn kritische stem

Thulani Maseko uitte kritiek op de onderdrukking van en het geweld tegen de bevolking van Eswatini. Hij werd voor de ogen van zijn vrouw vermoord. Niemand werd berecht.

 

 

 

Bedreiging vanwege activisme

Thapelo Mohapi (Zuid-Afrika) leidt een beweging die zich inzet voor mensen die in armoede leven en tegen politiegeweld. Alleen al in 2022 werden drie leden vermoord. De politie moet de moorden onderzoeken. 

 

 

 

Schrijft u liever thuis?

Ook dit jaar biedt Amnesty u de gelegenheid thuis te schrijven. Dit kan door een schrijfpakket te bestellen https://www.amnesty.nl/organiseren/materialen-bestellen-w4r-individueel#section-4 of door online brieven te ondertekenen via https://www.amnesty.nl/write-for-rights/cases

Natuurlijk nodigen Amnesty Parkstad en Heerlen Mondiaal u van harte uit om samen te komen schrijven in Schunck en De Twee Gezusters

SCHRIJF EEN BRIEF, VERANDER EEN LEVEN

 

 

Geen opmerkingen: