maandag 6 november 2023

9-11 Café Mondiaal over de Tweede Kamerverkiezingen


Persbericht & aankondiging

Café Mondiaal, 87ste aflevering

Donderdag 9 november, start 19.30 uur.

Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411 JZ Heerlen-centrum.

Gespreksthema: ‘Wil de politiek zich echt inzetten voor mondiale thema’s?

De 87ste Café Mondiaal staat in het teken van de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november aanstaande. Dit gesprek willen we ‘stroomlijnen’ door een aantal onderwerpen of stellingen met de aanwezige politieke partijen te bespreken. Deze onderwerpen liggen rechtstreeks in het verlengde van de (op zich brede) aandachtsvelden van HeerlenMondiaal en sluiten ook aan bij de VN Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s). Het hoofddoel is dat de aanwezige politieke partijen aangeven wat hun politieke plannen zijn voor deze onderwerpen en hoe zij zich hierin onderscheiden van de andere partijen.

De volgende onderwerpen hebben wij gekozen:

·         Onderwijs in Nederland: welke kwaliteitsverbeteringen zijn binnen ons onderwijssysteem noodzakelijk om wezenlijke problemen in onze samenleving verminderen (laaggeletterdheid en geen gebruik van computers of smartphone, kansarme jeugd en schooluitval, aansluiten op de arbeidsmarkt)?

·         De verwoesting van het Amazonegebied en de relatie met Nederland (kappen tropisch regenwoud, schending mensenrechten inheemse bevolking, import veevoer, winning delfstoffen, Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, houding Nederlandse bedrijven, adviesbureaus en investeerders, waaronder banken en pensioenfondsen). Welke taak zien de partijen hier voor de Nederlandse overheid?

·         Vrede in de wereld en de Nederlandse politiek (houding ten opzichte van Rusland in de oorlog in Oekraïne, Syrië, Israël – Palestina, Iran en Afghanistan, Jemen, Soedan; handelspolitiek als ‘wapen’).

·         De energietransitie: aanscherpen van de klimaatafspraken van Parijs? Houding ten opzichte van de grote energiegebruikers (versnelde afbouw 41-46 M€/jaar energiesubsidie?), kernenergie?, elektrische auto’s of openbaar vervoer?, versneld verhogen van de vliegtax en accijns op fossiele brandstof?

·         Het vertrouwen in de overheid terugwinnen: nieuwe democratische instrumenten en processen zoals het burgerberaad? Wat moet er fundamenteel veranderen in het overheidshandelen?

·         Kiezen voor bestaanszekerheid of een echt armoedebeleid? “Geen kind zou met honger naar school moeten gaan” (uitspraak jongetje van 11 jaar in de Volkskrant van 3-2-23). Ook bij de conceptbegroting 2024 wordt de kloof tussen arm en rijker groter en gaan de welgestelden maar ook de middeninkomens er zeker in euro’s meer op vooruit dan de laagste inkomens. Hoe bevorderen we een duurzamer consumptiepatroon?

De bovenstaande onderwerpen zijn inmiddels uitgewerkt in stellingen die tijdens de Café Mondiaal ook kort worden toegelicht. Onder het motto ‘kleur bekennen’ leggen wij de stellingen voor in een stemronde zodat de standpunten van de politieke partijen en aanwezigen duidelijk worden. Er zal achteraf een verslag van de bijeenkomst worden gepubliceerd, mede om het bereik van deze Café Mondiaal te vergroten.

Vanwege het grote aantal politieke partijen dat deelneemt aan deze Tweede Kamerverkiezingen, maar ook gezien de te bespreken onderwerpen en de doorsnee politieke belangstelling van de deelnemers aan Café Mondiaal, hebben wij gemeend de volgende selectie van de uit te nodigen partijen te maken: CDA, ChristenUnie, D66, Nieuw Sociaal Contract, GroenLinks/PvdA, Partij voor de Dieren en de SP.

De partijen zijn verzocht om een kandidaat af te vaardigen of iemand die voldoende op de hoogte is van de standpunten (uit het verkiezingsprogramma en of eerdere stemmingen) van uw partij over deze onderwerpen. Wij verwachten niet persé een topkandidaat, al zal dat zeker worden gewaardeerd. De stellingen worden al vooraf toegestuurd, zodat men ‘beslagen ten ijs’ komt.

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie:

 

·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door HeerlenMondiaal, in samenwerking met de SDG-werkgroep Heerlen, Parksjtad in Transitie, Amazonewerkgroep Heerlen en Vredesplatform Heerlen. Zoals gewoonlijk zal Harrie Winteraeken de discussie leiden.

 

·         Op dit moment (3-11) hebben de volgende kandidaten toegezegd aanwezig te zullen zijn: Pascale Plusquin, Partij voor de Dieren, nummer 8; Evelien van Roemburg, GroenLinks-PvdA, nummer 35 en Ralph Diederen, CDA, nummer 15. Maarten Verkerk, ChristenUnie, lid Eerste Kamer heeft zich moeten afmelden.

6-11 toegevoegd D66: Roos Verheijen (D66-Heerlen commissielid).

De andere uitgenodigde partijen hebben de uitnodiging nog in behandeling.

 

·         Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema’s, die betrekking hebben op mondiale vraagstukken: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraagstukken, klimaat- en milieuproblemen, enz. De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie. Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van ‘ingevlogen deskundigen’, maar alle aanwezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen. De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

 

 

Geen opmerkingen: