maandag 20 september 2021

30-9 Café Mondiaal: 'Afghanistan, hoe nu verder?'


Café Mondiaal, 70ste aflevering

Donderdag 30 september, aanvang 19.30 uur.

De Twee Gezusters, Putgraaf 3, 6411 GT Heerlen-centrum


Gespreksthema: ‘Afghanistan, hoe nu verder?’

Afghanistan is al enkele maanden wereldnieuws. In korte tijd veroverden de Taliban het land. Wordt het weer zo’n wrede dictatuur als rond de eeuwwisseling, waar alle meningen en handelen die niet in het verlengde liggen van hun opvattingen, met geweld zullen worden onderdrukt? Of wordt er wel een redelijk veilig leven met respect voor mensenrechten mogelijk?

Tijdens deze Café Mondiaal zal Ali Daliry zijn verhaal doen, ondersteund door zijn dochter Metra. Ali en Metra Daliry zijn afgelopen augustus in Iran geweest in de grensregio met Afghanistan. Daar hebben zij ook gesproken met familieleden uit Herat, de derde stad van Afghanistan, waar Ali ook vandaan is. Ali en zijn vrouw ontvluchtten in 1997 Afghanistan tijdens de vorige machtsperiode van de Taliban. Wellicht zullen ook nog andere mensen aanwezig zijn die in Afghanistan hun wortels hebben.

Het gesprek zal gaan over de problemen van Afghanistan. Is een bloedige burgeroorlog te voorkomen? Wordt het land teruggeworpen tot een straatarm land zonder perspectief op welvaart en welzijn voor velen? Wordt Afghanistan weer een broeinest van terrorisme? We hebben de herdenking van 9/11 2001 nog vers in ons geheugen. Wat moet er gebeuren om deze processen te stoppen? Wat moeten westerse landen doen en wat zeker niet? En wordt Afghanistan het slachtoffer van een geopolitiek machtsspel?

Vanwege het Coronavirus is aanmelding vooraf met opgave van naam en telefoonnummer gewenst. Aanmelden kan bij Harrie Winteraeken, e-mailadres hwinteraeken@hotmail.com of telefoonnummer 045 522 87 20 (b.g.g. a.u.b. boodschap inspreken). Het horecabeleid ten aanzien van het Coronavirus is van toepassing.




Geen opmerkingen: