maandag 20 september 2021

26-9 Vredeswandeling 'Inclusief samenleven'

Vredeswandeling ‘Inclusief samenleven’

Vindt plaats: Vredeszondag 26 september 2021.

Start: 14.00 uur, plein Maankwartier-noord (voor de JUMBO - Spoorsingel)

Het Vredesplatform Heerlen en het Missionair Overleg Parkstad organiseren op Vredeszondag 26 september a.s. in het kader van de Vredesweek 2021 een wandeling in Meezenbroek met als thema ‘Inclusief samenleven?’. De wandeling begint om 14.00 uur op het plein Maankwartier-noord nabij de fietsenstalling en de ingang van de JUMBO (Spoorsingel).

‘Samenleven’ is een werkwoord. Om een inclusieve samenleving te realiseren, zal er gewerkt moeten worden. Een samenleving in vrede is een samenleving waarin voor iedereen plek is om zich thuis of op zijn gemak te voelen. Waar iedereen gerespecteerd wordt zoals hij/zij is. We gaan tijdens deze Vredeswandeling enkele organisaties in Meezenbroek kort bezoeken die een positieve bijdrage aan ‘Inclusief samenleven’ geven. 


Het pluriforme Meezenbroek is een voorbeeld voor Heerlen én voor onze samenleving. Zo in de gauwigheid zien we dat er ‘op loopafstand’ diverse organisaties gehuisvest zijn, die we graag met onze Vredeswandeling willen verbinden. We zullen zo’n 10 bezoekjes doen en thema’s behandelen van elk zo’n 5 – 10 minuten. Bijvoorbeeld de Moskee El Nour: geloof verbindt mensen, maar sluit ook mensen uit. Er zijn enkele instellingen (Woonvorm Radar, Zorgcentra Elfershof en De Regenboog, Mondriaan geestelijke gezondheidszorg) waar de mensen met beperkingen zich ook uitgesloten voelen. We besteden aandacht aan de LHBTQIAP-gemeenschap (lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen,

transgenders, interseksuelen, queer, aseksueel en panseksueel) die ook veel met uitsluiting en discriminatie te maken heeft. Er zijn in Meezenbroek enkele scholen (school voor voortgezet speciaal onderwijs De Pyler, school voor Praktijkonderwijs Parkstad Limburg, het Citaverde College, het Herlecollege, RK Speciale school voor basisonderwijs De Griffel) waarbij we kennis nemen van ‘hoe om te gaan met pesten’. Armoede komt ter sprake via Kookpunt Caritas 045 en er is een korte stop bij de Dobbeltuin (Dobbelsteynstraat).

Daarbij kunnen we wellicht met onze Vredeswandeling ook de samenhang met onze samenleving herkennen.

De wandeling zal maximaal twee uur duren en eindigt bij de Elfmorgenstraat. Vervolgens wordt voor wie wil naar Café Pelt, Pancratiusplein 48 gelopen. Daar is gelegenheid is om na te praten en voor het delen van indrukken en ervaringen. Er wordt koffie/thee met vla geserveerd.

In verband met Corona (maar ook een maximumcapaciteit) is voor de nazit in Café Pelt aanmelding dringend gewenst. Aanmelden kan bij Fely Seijben, e-mailadres f.seijben@planet.nl of telefoonnummer 06 10 50 58 64. 



Geen opmerkingen: