zondag 27 juni 2021

25-6: demonstratie ABP, het duurt te lang - bijdrage Harrie Winteraeken

 

Demonstratie ABP, het duurt te lang.

25 juni 2021, kantoor APG Oude Lindestraat, Heerlen

Bijdrage Harrie Winteraeken, Waterschappers voor een klimaatneutraal ABP


 Deze tekst is uitgesproken tijdens de demonstratie en vervolgens afgegeven in een envelop geadresseerd aan het College van Bestuur en de Raad van Toezicht van het ABP.

Er waren zo'n 40 mensen aanwezig.

Even voorstellen: Harrie Winteraeken, Heerlenaar, een aantal van jullie kent me misschien van HeerlenMondiaal, GroenLinks of de Fietsersbond maar ik ben ook dik 34 jaar werkzaam bij Waterschap Limburg en zijn voorganger Waterschap Roer en Overmaas. Ik sta hier als Waterschapper voor een klimaatneutraal ABP.

Ik start met de klimatologische weersverwachting: het wordt warmer, het gaat ’s-winters vaker en langduriger regenen. ’s-Zomers zullen er langere drogere periodes zijn, afgewisseld met in stevigheid toenemende onweersbuien.

Deze klimatologische weersverwachting geldt niet alleen voor de lange termijn. Het is die van de tegenwoordige tijd. Kijk maar naar de zware buien het afgelopen weekeinde in Leersum op de Utrechtse Heuvelrug en talrijke andere plaatsen waar wateroverlast is opgetreden. Het wordt eigenlijk ieder jaar erger, zowel de zware buien als de droogte. ’s-Zomers komen hittegolven steeds vaker voor.

Het ABP is gewend om zo’n 50 jaar vooruit te kijken. Waterschappers maken zich zorgen om hun pensioen. Beleggen in fossiele energie is ook uit oogpunt van te verwachten aandelenkoersen en het beleggingsresultaat een eindige zaak. Daarom moet dat afgebouwd worden voordat iedereen dat doet. Daarentegen zijn duurzame beleggingen maatschappelijk verantwoord en over het algemeen ook met een goed rendement.

Waterschappen zijn helemaal gericht op de lange termijn. We zijn de overheid die het verste vooruit moet kijken. Als we het hebben over dijken die steden beschermen, dan praten we over beschermingsniveaus tegen afvoeren die eens in de paar duizend jaar kunnen voorkomen. De zeedijken beschermen tegen een hoog water met een kans of herhalingstijd van één keer in de tienduizend jaar. Het huidige, pas verbeterde systeem van waterkeringen is binnen de kortste keren verouderd. Normen kunnen de prullenbak in. De zeespiegel stijgt, in Holland daalt de bodem. De afvoeren van Rijn en Maas worden hoger, vooral ’s-winters. Beschermen tegen overstromingen gaat Nederland miljarden euro’s kosten. En als we niets doen vallen er duizenden doden en worden uiteindelijk de Lage Landen onleefbaar!

Als de opwarming van de aarde niet wordt gestopt, zal de stijging van de zeespiegel steeds meer versnellen. Moeten we ons er druk over maken dat zonder ijs op Groenland of Antarctica de zeespiegel 70 meter stijgt: dat is tot in het dal van de Geleenbeek en de Caumerbeek. Het kantoor van het ABP ligt dan aan de kust!

Terug naar vandaag. ’s-Zomers vallen er steeds vaker steeds zwaarder buien. Er treedt in bebouwde gebieden steeds vaker wateroverlast op. Straten en huizen staan blank. En in deze contreien gaat dat water stromen en er treden miljoenschades op.

Ook in het landelijk gebied zullen de zwaardere onweersbuien water- en modderoverlast veroorzaken, als we ons er niet met dure regenwaterbuffers of bronmaatregelen tegen beschermen.  Maar ook de periodes van droogte, die de afgelopen jaren al uitzonderlijk heftig waren, zullen in de nabije toekomst alleen maar toenemen. Dit met grote gevolgen voor de landbouw met een steeds groot risico’s op slechte oogsten. Maar de verdroging is wellicht nog desastreuzer voor onze kwetsbare natuur en de afname van biodiversiteit. En steeds vaker treden hittegolven op, met in de bebouwde gebieden grote kans op hittestress. Mensen zullen hieraan overlijden. En anders vragen airconditioners een enorm energieverbruik.

Hoe dan ook, maatregelen die ons moeten beschermen tegen de klimaatverandering zullen verschrikkelijk veel geld gaan kosten.

Klimaatadaptie kan onze samenleving minder kosten als het ABP het roer omgooit. Het ABP mag dan al stappen zetten in duurzaam beleggen en maatschappelijk verantwoord beleggen, het zijn te kleine stapjes. De tactiek van intern, via aandeelhouderschap bedrijven willen veranderen, is onvoldoende effectief. ABP, het duurt te lang! ABP, werk niet langer mee aan de klimaatverandering. Doe dat Nederland niet aan.

En daarom is ook de oproep van al die waterschappers aan het ABP gerechtvaardigd: ABP werk ons waterschappers niet tegen, maar wordt zo snel mogelijk klimaatneutraal.

Ik dank jullie voor de aandacht.


Geen opmerkingen: