zondag 27 juni 2021

25-6: demonstratie ABP, het duurt te lang! - verslag.

 

Verslag demonstratie ABP, het duurt te lang! 

Op vrijdagmiddag 25 juni 2021 organiseerde de Klimaatcoalitie Parkstad de derde actie bij het ABP (APG) in Heerlen. Deze actie werd gelijktijdig ook gehouden bij het hoofdkantoor van het grootste Nederlandse pensioenfonds in Amsterdam. 

ABP heeft enkele weken geleden de oproep genegeerd die onder andere de Klimaatcoalitie Parkstad heeft gedaan om tijdens de aandeelhoudersvergadering van Shell vóór de ‘Follow This’-klimaatresolutie te stemmen. Vorige week werd echter bekend dat ABP eind 2020 het belang in Shell vergroot heeft. Kortom, er was genoeg reden om weer aan te kloppen! 

Vanuit het centrum van Heerlen hebben ruim 40 mensen een mars gelopen naar het ABP kantoor. Bij het ABP kantoor werden toespraken gehouden door: Partij voor de Dieren Heerlen, Waterschappers voor een klimaatneutraal ABP, Amnesty International Maastricht en Parkstad-Limburg inwoner en op persoonlijke titel pensioengerechtigde Jos Reinders. Onze boodschap werd op deze manier vanuit verschillende invalshoeken belicht.


Jos Reinders zei: “Ik heb altijd geprobeerd de juiste keuzes te maken in mijn leven; voor onszelf, voor het klimaat, voor onze kinderen en vooral voor de wereld ná mij. Dat er dan een pensioenfonds bestaat die met míjń geld totaal andere keuzes maakt vind ik niet kunnen en ronduit onbegrijpelijk. Ik ben dus jarenlang gedwongen om met mijn geld te investeren in fossiele grondstoffen in plaats van verduurzaming. 

Harrie Winteraeken sprak als ‘Waterschapper voor een klimaatneutraal ABP’ over de gevolgen van de klimaatverandering die nu al zichtbaar zijn en over de miljarden euro’s die klimaatadaptatie kost. Hij riep het ABP op de klimaatverandering niet mee te bevorderen en de waterschappers niet tegen te werken. Maar vooral duurzaam en maatschappelijk verantwoord te investeren. 

Partij voor de Dieren riep de Limburgse politiek op het ABP te laten stoppen met investeringen in fossiel. Aangezien de andere partijen dit tegenhouden, protesteert PvdD vandaag zelf bij het APG-gebouw in Heerlen. 

Lotte Keularts zei namens de Klimaatcoalitie Parkstad: “ABP is het grootste pensioenfonds van Europa met drie miljoen deelnemers en maar liefst 466 miljard euro aan vermogen. Met dit vermogen komen verantwoordelijkheden en verplichtingen. Zo heeft het ABP volgens de pensioenwet de verplichting om in het belang van de deelnemer te beleggen. 59 procent van de ABP deelnemers wil dat hun pensioengeld duurzaam belegd wordt, maar ABP blijkt hier geen gehoor aan te geven. Wij zullen actie blijven voeren om ABP te dwingen tot snellere verduurzaming.“

Wil je ook betrokken raken bij de strijd voor klimaatrechtvaardigheid? Mail naar klimaatcoalitieparkstad@gmail.com. Hier kan je je ook aanmelden voor onze nieuwsbrief, zodat je weet wanneer wij weer de straat op gaan.



Geen opmerkingen: