zaterdag 16 januari 2021

2021: werk aan de winkel.

 

Aan het begin van 2021 is het niet eenvoudig om optimistisch te zijn. De veerkracht van onze samenleving wordt fors op de proef gesteld. Het zijn over het algemeen ten opzichte van de grote meerderheid maar kleine groepen die de sfeer mee bepalen, en zeg maar gerust ook verzieken. Brutalen hebben de halve wereld. Maar die negatieve ontwikkelingen moeten wel het hoofd worden geboden. Zodat ze niet uitgroeien tot een onbeheersbaar probleem. 

Martin Luther King stelde eens: Voor het slagen van het kwaad is niets anders nodig dan dat goede mensen niets doen'. Daar ligt voor veel mensen een niet-eenvoudige opgave. Want op veel fronten verhardt onze samenleving. Het begrip ‘vrijheid’ wordt misbruikt door geen rekening te willen houden met anderen of onze natuurlijke omgeving. Er zijn nogal wat mensen met een kort lontje die zich niets wat laten zeggen, ook niet als dat op een vriendelijke toon gebeurt. Verschillen van mening zijn dan onoverbrugbaar en zelfs het gesprek hierover onhaalbaar. Op sociale media zoekt men bij voorbaat zijn eigen gelijk, deels ook aangewakkerd door die zelfde sociale media.

Hoewel geweld altijd al onderdeel is geweest van de samenleving lijkt het erop dat het erger wordt. Onder het motto ‘ze pakken ons alles af’ zijn er rellen en wordt vuurwerk een wapen. Hulpverleners worden belaagd, op straat en in ziekenhuizen. 

Steeds meer mensen stellen zichzelf en hun eigenbelang helemaal centraal en handelen meedogenloos, terwijl medeleven en inleving in de ander noodzakelijk zijn. Onze samenleving heeft meer empathie nodig. De polarisatie moet met nuance en redelijkheid worden tegemoet getreden. 

Het klinkt misschien ouderwets maar oplossingen zullen mee moeten worden gevonden door de oorzaken van tegenstellingen mee aan te pakken: ongelijkheid, kansarm zijn, maar ook verkokering.

Wordt men moedeloos hiervan? Of ‘zal het mijn tijd wel duren’? We staan wel voor belangrijke keuzes: het gaat om onze toekomst. En de toekomst van onze jeugd, al beseffen die dat lang niet altijd zelf. Wel of niet uitzicht houden op een leefbare samenleving, een leefbare aarde. 

Mensen moeten zich meer verantwoordelijk voelen voor hun omgeving. De situatie is niet hopeloos, maar er is wel werk aan de winkel. In het groot en in het klein. Er zijn best veel initiatieven die optimisme uitstralen. Er zijn echt wel ook goede ontwikkelingen. Je kan ook kleinschalig aardige dingen doen. En door je hier en of daar bij aan te sluiten, sta je er niet alleen voor. In navolging van Martin Luther King is er van veel mensen een stapje extra nodig. Om zo in 2021 onze samenleving weer wat vriendelijker en wat meer toekomstbestendig te maken.



Geen opmerkingen: