dinsdag 16 juni 2020

Ontruimen van De Dam bij de antiracismedemonstratie was niet eenvoudig.



Aan: iedereen die vrij gemakkelijk denkt over het eenvoudig voortijdig kunnen beëindigen van de demonstratie tegen racisme en ontruiming van de Dam in Amsterdam op 1 juni jl.  En in het bijzonder aan Arnout van den Bergh uit Maastricht, die het betoog ‘Een stad zonder burgemeester’ schreef (Dagblad De Limburger van 10 juni).

Zie hier wat Saskia Noort schreef als ooggetuige aan de rand van de Dam in haar column in de Horizonbijlage van DDL op zaterdag 6 juni: “Ik vreesde elk moment de politie en hoewel iedereen vreedzaam op afstand van elkaar stond, was de emotie, de woede, de vastberadenheid door te zetten en verandering te eisen, voelbaar. Mocht de politie komen, dan zou het in een gigantische puinhoop eindigen.”

Waarschijnlijk heeft dit reëel ervaren risico voor burgemeester Femke Halsema de doorslag gegeven om de demonstratie niet voortijdig te beëindigen. En dat besluit vind ik acceptabel en respectabel, ook al zijn er heel veel positieve en negatieve opmerkingen over deze demonstratie in Coronatijd te maken.

Geen opmerkingen: