dinsdag 16 juni 2020

20-6, 14.00 uur Demonstratie 'Parkstad staat stil bij racisme'


Persbericht

Zaterdag 20 juni, aanvang 14.00 uur.
Van Grunsvenplein - Heerlen-centrum

Antiracismedemonstratie Heerlen / Parkstad Limburg

‘Parkstad staat stil bij racisme’.

Aanleiding:
de gewelddadige dood van George Floyd op maandag 25 mei in Minneapolis (Verenigde Staten) waardoor acties tegen racisme en discriminatie over het algemeen en Nederland in het bijzonder extra in de belangstelling staan. Nog recenter, namelijk op vrijdag 12 juni jl. werd in Atlanta Rayshard Brooks in de rug geschoten toen hij zijn arrestatie trachtte te ontlopen.

Doel:
ook in Parkstad Limburg mensen de gelegenheid bieden om te demonstreren. De keuze valt op Heerlen, mede omdat er vooral met het openbaar vervoer nog beperkingen gelden om naar andere steden te reizen om te gaan demonstreren.
De demonstratie richt zich primair tegen racisme en discriminatie zowel in de Verenigde Staten van Amerika als in Nederland en onze eigen omgeving. Het is tevens een dringende oproep om Artikel 1 van de Grondwet te allen tijde te respecteren.

Vorm van het protest:
een lint van stilstaande, protesterende mensen met een onderlinge afstand van meer dan twee armlengtes, deels in de vorm van cirkels en spiralen. Er wordt meer dan drie meter afstand tussen de linten in acht genomen. En er zal meer ruimte worden gehouden wanneer anderen / voetgangers / winkelend publiek moeten kunnen passeren, bijvoorbeeld bij kruisingen.

Deelnemers hebben desgewenst T-shirt of een kartonnen bord met leuze, eventueel met koordje omgehangen. Mondkapjes zijn niet verplicht, wel gewenst.

Er zal geen manifestatie (podium, sprekers en muziek, geluidsinstallatie) zijn, ook om daarvoor een samenloop van mensen te voorkomen. We gaan uit van de kracht van een stil protest (wel eventueel klappen, leuzen roepen, wave?), en dat de deelnemers zelf zich kunnen uiten.
Deelnemers kunnen tijdens de demonstratie desgewenst op de Facebook-pagina ‘Parkstad staat stil bij racisme’ aangeven wat hun zelf hier beweegt, ‘stilstaan bij racisme’: bijvoorbeeld eigen ervaringen delen, eigen gedachtes over wat moet gebeuren, ver weg en dichtbij, overpeinzingen over mogelijk eigen racistisch of discriminerend denken en/of doen, denken in vooroordelen en toeschrijven van negatieve eigenschappen aan bepaalde groepen mensen, onvoldoende relativeren enz. Ook niet-aanwezigen kunnen dit via de betreffende Facebookpagina doen en zich zo betrokken voelen.

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie:

·         Het initiatief voor deze demonstratie is genomen door HeerlenMondiaal; andere organisaties zijn uitdrukkelijk uitgenodigd om zich bij de demonstratie aan te sluiten en er aan deel te nemen.

·         Voor de demonstratie is onder andere een evenement aangemaakt op een nieuwe Facebookpagina ‘Parkstad staat stil bij racisme’. Uit organisatorische overwegingen zullen mensen die van plan zijn deel te nemen, verzocht worden dit op deze Facebookpagina aan te geven.

·         Vanaf 14:00 uur zullen deelnemers worden ontvangen en zullen linten, cirkels en spiralen worden geformeerd. De opbouw van de cirkels start op het Van Grunsvenplein. Als er een grotere toeloop / deelname is, dan dat er plaats is op het Van Grunsvenplein, wordt de Geerstraat over gestoken en worden cirkels / spiralen gevormd op de Tweede Promenade en de ‘stadstuin’. Indien ook deze vol zijn, worden in de straten van het winkelcentrum linten gevormd.
Verwacht wordt dat dit is voltooid om ± 14.30 uur, waarna nog 15 – 30 minuten zal worden ‘stilgestaan’. 

·         De organisatoren van de demonstratie conformeren zich volledig aan de richtlijnen voor omgang in de Coronacrisis. Zie hiervoor de beoogde opzet van de demonstratie door het vormen van cirkels, spiralen of linten met een onderlinge afstand tussen mensen van tenminste twee armlengtes en een afstand van tenminste 3 meter tussen de rijen of linten. Van de deelnemers wordt ook verwacht dat men zich aan de omgangsrichtlijnen houdt. Er dient voldoende afstand bewaard te blijven voor doorgaande voetgangers.

Als groepen mensen zich te veel concentreren of elkaar te dicht benaderen, zal de organisatie de demonstratie beëindigen / ontbinden. Mensen die zelfs lichte klachten ondervinden die kunnen duiden op besmetting met het Coronavirus worden dringend verzocht niet naar de demonstratie te komen.

Geen opmerkingen: