zondag 28 april 2019

9-5: Café Mondiaal over Klimaat en vrede, onlosmakelijk verbonden?


  

Persbericht

Café Mondiaal, 58ste aflevering
Donderdag 9 mei, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen-centrum

Gespreksthema: klimaat en vrede, onlosmakelijk verbonden?

Het ‘klimaat’ is hét thema dat de komende jaren onze samenleving en de politiek zal bezighouden. Zelfs bij de verkiezingen voor Provinciale Staten was de klimaatverandering en wat hiermee te doen het belangrijkste aandachtspunt. Termen als klimaatontkenners en klimaatdrammers gingen volop door de ether. De vraag dring zich op: moeten we klimaatverandering ernstig nemen? Er is vast nog tijd genoeg en de technologie lost eventuele problemen anders zeker wel op? Bovendien is Nederland maar een klein land, dus doet het ertoe wat we in Nederland doen?

Maar stel je nu eens voor dat er toch iets aan de hand is, wat heeft dat dan met vrede en veiligheid te maken? Wat gebeurt er elders in de wereld? Komen water- en voedselvoorziening in gevaar en kan het nieuwe vluchtelingenstromen veroorzaken? Willen en kunnen we wel de stroom van landbouwproducten naar ons toe in standhouden maar de mensen elders aan hun lot overlaten door Europa te ommuren? Kan klimaatverandering leiden tot oorlog om eerste levensbehoeftes of om het behoud van onze levensstandaard? En is het klimaat wellicht een grotere bedreiging voor de wereldvrede dan de nieuwe kernwapenwedloop?

Deze vragen komen aan de orde tijdens de eerstvolgende Café Mondiaal op 9 mei. Na een korte inleiding door Henk Dado van het Vredesplatform Heerlen starten we de dialoog met elkaar om antwoorden te vinden en wellicht verbanden te zien die eerder verborgen waren.

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie:

·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door Vredesplatform Heerlen en HeerlenMondiaal. Henk Dado van het Vredesplatform verzorgt de kort inleiding. Zoals gewoonlijk zal Harrie Winteraeken de discussie leiden.

·         Het Vredesplatform Heerlen is tevens ‘Ambassade van Vrede’ van PAX.

·         Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema’s, die betrekking hebben op mondiale vraagstukken: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraagstukken, klimaat- en milieuproblemen, enz. De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie. Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van ‘ingevlogen deskundigen’, maar alle aanwezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen. De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

Geen opmerkingen: