zaterdag 1 december 2018

6-12: Café Mondiaal over vrouwelijke mensenrechtenactivisten.


Persbericht

Café Mondiaal, 54ste aflevering
Donderdag 6 december, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411JZ Heerlen-centrum

Gespreksthema: ‘Zijn vrouwelijke mensenrechtenactivisten meer kwetsbaar?

Elk jaar rond 10 december klimmen velen met Amnesty International in de pen. Verspreid over de hele wereld schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés miljoenen brieven en kaarten. Ze schrijven voor mensen, die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die gedwongen werden te trouwen of vastgezet werden, omdat ze voor hun mening uitkwamen.

Dit jaar krijgen vrouwelijke mensenrechtenactivisten specifiek aandacht. Wereldwijd staan mensenrechtenverdedigers onder druk. Vrouwelijke activisten hebben het vaak extra zwaar. Vrouwen krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting. Tijdens ons gesprek zullen we hier nader op ingaan, waarbij we ons ook de vraag stellen wat er moet gebeuren om vrouwelijke activisten beter te beschermen. Tevens wordt aandacht besteed aan 70 jaar Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie:

·        Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door Amnesty International Parkstad in samenwerking met HeerlenMondiaal. Kees van Veen zal een korte inleiding verzorgen. Harrie Winteraeken is zoals gewoonlijk de gespreksleider.

·        De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat dit jaar 70 jaar. De verklaring werd op 10 december 1948 aangenomen door de algemene vergadering van de Verenigde Naties. De universele verklaring is niet juridisch bindend, maar heeft in de loop der jaren grote morele betekenis gekregen als belangrijkste internationale standaard op het gebied van de mensenrechten.

·  

Amnesty International werd opgericht in 1961 en streeft naar een wereld, waarin iedereen alle rechten geniet, die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Amnesty doet onderzoek en voert actie gericht op het tegengaan en stoppen van ernstige schendingen van al deze rechten.

Geen opmerkingen: