zaterdag 1 december 2018

10-12 Mensenrechtendag in Heerlen - Write for Rights



Persbericht

Maandag 10 december: 
Dag van de Mensenrechten – Write for Rights

 
Activiteiten in Heerlen:
12:00 – 17:30 uur: Write for Rights in SCHUNCK* Glaspaleis;
17:30 – 18:00 uur: fakkeloptocht door het winkelcentrum van Heerlen;
18:00 - ± 21:00 uur: koffie en broodjes in De Twee Gezusters en vervolg van Write for Rights.

Elk jaar op en rond 10 december klimmen veel mensen samen met Amnesty International in de pen. Verspreid over de hele wereld schrijven mensen die dag in bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten en cafés miljoenen brieven en kaarten. Ze schrijven naar mensen die zijn gemarteld om wat ze geloven, die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die gedwongen werden te trouwen of vastgezet werden, omdat ze voor hun mening uitkwamen. En ze schrijven naar de onderdrukkers om hun te laten weten dat wat ze doen bekend is, dat deze vaak bewonderingswaardige mensen met een voorbeeldrol niet vergeten zijn en om voor hun goede zaak te pleiten. En dat schrijven is best succesvol!

Zo schreef de Ethiopische journalist Eskinder Nega, voor wie we eerder schreven: ‘In 2018 werd ik vrijgelaten. Niet omdat de regering van gedachten veranderde, maar omdat mensen de vrijlating eisten van gevangen activisten, journalisten en bloggers.’

Dit jaar schrijven we voor tien vrouwelijke activisten. Want wereldwijd staan mensenrechtenverdedigers onder druk en vrouwelijke activisten hebben het vaak extra zwaar. Vrouwen krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.
We schrijven onder anderen voor de Iraanse mensenrechtenverdediger Atena Daemi, die een gevangenisstraf van 7 jaar uitzit omdat ze actievoerde tegen de doodstraf. Voor de Oekraïense LHBTI-activist Vitalina Koval, die te maken krijgt met geweld en bedreigingen. En voor de nabestaanden van de Braziliaanse politica Mariëlle Franco, die op 14 maart 2018 werd vermoord. Ook Me Nam uit Vietnam stond op de lijst: 10 jaar cel voor haar blogs. Zij is onverwacht al vrijgekomen.

In Heerlen vindt Write for Rights (voorheen ‘schrijfmarathon’ genoemd) plaats op 10 december in het SCHUNCK* Glaspaleis van 12:00 tot (bijna) 17:30 uur en in De Twee Gezusters van ± 18:00 tot ± 21:00 uur. Er zal voor 9 personen in gevangenschap worden geschreven. Voorbeeldbrieven zijn hiervoor beschikbaar.

Om ± 17:30 uur start de traditionele fakkeloptocht vanaf De Bongerd nabij de ingang van SCHUNCK* – Glaspaleis. De fakkeloptocht voert door het winkelcentrum van Heerlen en geschiedt in stilte, slechts begeleid door het geluid van een trom. De tocht eindigt om ± 18:00 uur bij "De Twee Gezusters" (Luciushof) aan de Putgraaf.
Aansluitend aan de fakkeloptocht kan worden nagepraat, worden koffie, thee en broodjes geserveerd en wordt Write for Rights voortgezet.

Schrijvers gezocht voor Write for Rights!
Doe dit jaar ook mee. Schrijf tegen onrecht!

Amnesty International afdeling Parkstad Limburg en HeerlenMondiaal nodigen u van harte uit om mee te schrijven te Heerlen.

************************************************************************************************

Achtergrondinformatie:

·         De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat die dag 70 jaar. De Verklaring werd namelijk op 10 december 1948 aangenomen door de algemene vergadering van de Verenigde Naties. De universele verklaring is niet juridisch bindend, maar heeft in de loop der jaren grote morele betekenis gekregen als belangrijkste internationale standaard op het gebied van de mensenrechten.

·         Amnesty International werd opgericht in 1961 en streeft naar een wereld, waarin iedereen alle rechten geniet, die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Amnesty doet onderzoek en voert actie gericht op het tegengaan en stoppen van ernstige schendingen van al deze rechten.
 
·    
     De actie Write for Rights (voorheen ‘Schrijfmaraton’) vindt dit jaar in Nederland voor de zesde keer plaats. Vorig jaar werden er vanuit Nederland maar liefst meer dan 100.000 handgeschreven brieven verstuurd aan foute bestuurders of aan gevangenen. Alle brieven samen vormen een enorme vuist tegen onrecht. Want machthebbers staan liever niet te boek als onderdrukker, folteraar of tiran. Ook de brieven voor de slachtoffers zijn heel belangrijk. Te weten dat er mensen over de hele wereld voor je opkomen, geeft ze de kracht om vol te houden.

·         Voor meer informatie over Amnesty International en de landelijke actie ‘Write for Rights’ wordt u verwezen naar de website https://www.amnesty.nl/write-for-rights-2018
Via deze link zijn de resultaten van vorig jaar te zien: http://schrijfmarathon.amnesty.nl/succes/

De Schrijfmarathon in Heerlen wordt georganiseerd door Amnesty International afdeling Parkstad Limburg in samenwerking met HeerlenMondiaal

Geen opmerkingen: