zondag 8 april 2018

17-4 VPRO Tegenlicht Meet Up Heerlen: de donut economie


Persbericht

Zesde VPRO Tegenlicht Meet Up in Heerlen:
‘De donut economie’

Dinsdag 17 april 2018, vanaf 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411 JZ Heerlen

Markten zijn inefficiënt en groei is niet alles zaligmakend: tijd voor een nieuw economisch model.
Op 17 april 2018 vindt de zesde VPRO Tegenlicht Meet-up plaats in Café Pelt met als titel: ‘De donut economie’.

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw was er een kleine stroming die de ‘Economie van het genoeg’ propageerde. Deze was onder andere geïnspireerd door het rapport ‘Grenzen aan de groei’ van de Club van Rome. De ongebreidelde consumptie moest worden omgebogen.
Er is sindsdien veel gebeurd, een aantal ontwikkelingen ten goede maar over het algemeen zijn de problemen er niet minder geworden.
Sinds enkele jaren groeit de economie weer! Maar de CO2-uitstoot en de ongelijkheid stijgen helaas net zo hard. We kennen de grondstoffen- en energiecrisis. Wat is hier aan te doen? De Britse econoom Kate Raworth gebruikt een krachtig beeld voor een nieuwe circulaire economie: de donut. Onze economische activiteiten zouden niet uit de bocht moeten vliegen, maar groeien binnen grenzen, in een ideale cirkel.

Deze Tegenlicht Meet Up kijken we eerst de Tegenlicht-aflevering ‘De donut economie’. Daarna krijgt Frank de Langen de gelegenheid om zijn mening te geven over deze uitzending en om aan te geven hoe dit naar onze streek vertaalt kan worden. Frank de Langen is van huis uit algemeen econoom en al een groot aantal jaren bezig met strategie en innovatie. Daarna is er vanzelfsprekend gelegenheid tot gesprek. 


Nadere informatie:

·         De (korte) inleiding zal ditmaal worden gehouden door dr. Frank de Langen, Ass. Professor International Strategy, Innovation in a Strategic Perspective of the Chair Strategy and General Management van de Open Universiteit in Heerlen.

Geen opmerkingen: