zaterdag 5 augustus 2017

Cursus Raadslid worden? Iets voor u?




Raadslid worden? Iets voor u?

Cursus aangeboden door GroenLinks afdeling Parkstad Limburg.

Op 21 maart 2018 vinden er weer gemeenteraadsverkiezingen plaats. Maar vanwege de fusie zijn in Heerlen en Landgraaf en in de nieuwe gemeente Beekdaelen (uit de fusie van Nuth, Onderbanken en Schinnen) de gemeenteraadsverkiezingen in november 2018. In ieder geval zijn politieke partijen  gestart met de voorbereidingen en een van de eerste stappen is het zoeken naar (nieuwe) kandidaten.
Daarmee is de vraag aan u: “Wil ik graag de gemeentepolitiek in en raadslid worden? En denk ik dat ik aan de verwachtingen kan voldoen?” Want aan raadsleden worden best hoge eisen gesteld.  Maar het is ook een mooie en eervolle mogelijkheid om wat voor onze samenleving te doen, wat over het algemeen veel voldoening schenkt.

GroenLinks Parkstad Limburg wil u als mogelijke kandidaat de gelegenheid te geven om grondig bij uzelf na te gaan of het raadslidmaatschap iets voor u is. We organiseren daarvoor de cursus ‘Wil en kan ik een goed raadslid worden?’ Want GroenLinks is op zoek naar goede kandidaten. Temeer omdat de verwachtingen voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen hoog gespannen zijn, na de goede resultaten van GroenLinks bij de Tweede Kamerverkiezingen. En daar willen we op voorbereid zijn.

Ook mensen die betrokken zijn bij andere partijen zijn van harte welkom op deze cursus.  Want ook voor hen is de vraag: ‘wil ik écht raadslid of steunfractielid worden?’ Veel onderwerpen die aan de orde komen zijn voor alle raadsleden belangrijk, ongeacht de partij. En voor het bepalen van politieke standpunten is een discussie tussen niet-gelijkgezinden zeer zinvol.

De ‘cursus’ heeft dus een tweeledig doel. De politieke partij kan zich een beeld vormen van mogelijke kandidaten, in het bijzonder van mensen die nu nog niet actief zijn in de politiek. En de mogelijke kandidaten krijgen een beeld van wat het goed invullen van een raadslidmaatschap inhoudt.

Tijdens deze ‘cursus’ komen veel praktische zaken aan de orde, zoals het functioneren van de gemeenteraad  en het gemeentelijk bestuurlijk en ambtelijk apparaat. Wat zijn de belangrijkste taken van de gemeenteraad en het individuele raadslid. Hoe werkt de begrotingscyclus, het opstellen van een motie of informatieve vragen, enz.?
Maar ook, hoe bepaal je een inhoudelijk standpunt? Hoe functioneren de politieke verhoudingen? Binnen de gemeenteraad, een fractie en/of politieke partij? Wat is een goede relatie met de burgers ofwel je kiezers en hoe werk je aan die relatie?
Per bijeenkomst komen zowel procedurele als inhoudelijke aspecten aan de orde. Het programma wordt in onderling overleg vastgesteld. Daarbij wordt ook ‘huiswerk’ meegegeven, bijvoorbeeld ‘maak eens een motie’.

De ‘cursus’ bestaat uit een maandelijks groepsgesprek van zo’n twee uur in een informele omgeving: de Opkamer van café Beerkompanie aan het Pancratiusplein in het centrum van Heerlen, naar verwachting op een maandag- of dinsdagavond. De kosten zijn beperkt tot de consumpties, waarbij je politieke partij wellicht nog sponsort.
De eerste introductiebijeenkomst is gepland op dinsdag 29 augustus, 19.30 uur. Deelname is niet geheel vrijblijvend. Als u weinig komt of weinig actief deelneemt, dan kan dat een signaal zijn voor uzelf maar ook voor de politieke partij waar u voor wil kandideren. U kunt zich opgeven bij Harrie Winteraeken, hwinteraeken@hotmail.com.

Geen opmerkingen: