zaterdag 22 oktober 2016

CETA en TTIP: schrap controversiële bepalingen!



CETA en TTIP: schrap controversiële bepalingen!

Alle landen van de Europese Gemeenschap op een half na zijn akkoord gegaan met het CETA handelsverdrag met Canada.  Wallonië zet de rest de voet dwars. Dit Waalse verzet komt aardig in de buurt van dat sympathieke Gallische dorpje even voor het jaar nul. Daarbij staat Wallonië niet alleen, overal is er forse oppositie en protest tegen CETA en TTIP.
De voorstanders van CETA schermen met miljarden voordelen voor alle partijen door het wederzijds schrappen van invoerrechten. Dat die miljarden invoerrechten ook inkomsten zijn voor de overheden waarbij het achterwege blijven leidt tot bezuinigingen of belastingverhoging, is blijkbaar een ondergeschikt puntje.

Ongebreidelde productie en vrijhandel zijn niet meer in deze tijd. Tegenwoordig dienen deze te gebeuren onder de internationale overeenkomsten en voorwaarden van het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.  Handelsverdragen zoals CETA en TTIP zouden dat moeten ondersteunen en niet ondermijnen.
Zeer controversiële bepalingen van CETA en TTIP zijn de mogelijkheden die multinationals krijgen om schadeclaims in te dienen bij aparte tribunalen, die los staan van de rechterlijke macht. De schadeclaims, die gemakkelijk kunnen oplopen tot miljarden, kunnen voortkomen uit overheidsbeleid dat hun winstkansen kan verkleinen.

Nu is er veel op- en aan te merken op overheidsbeleid, maar dat staat wel onder democratische controle. En ook al zijn het politieke keuzes, de meeste beslissingen worden genomen na afweging van alle maatschappelijke belangen. En onze rechtelijke macht toetst aan democratisch tot stand gekomen wetten. CETA en TTIP ondergraven grondbeginselen van onze rechtstaten. Deze grondbeginselen mogen niet worden doorkruist door bevoegdheden te geven aan oncontroleerbare tribunalen, waarvan niet duidelijk is hoe zij argumenten toetsen en hierop beslissen. Het mag niet zo zijn dat bijvoorbeeld overheidsmaatregelen ten behoeve van milieu, klimaat of volksgezondheid opzij worden gezet voor de winst van multinationals.

Als CETA en TTIP zo veel voordelen bieden, waarom schrapt men dan niet die controversiële bepalingen? Is dat stijfkoppigheid van de onderhandelaars die voor de volle winst gaan? Is ‘grotendeels’ niet ook een mooi resultaat? Of zijn er andere belangen? Het wantrouwen tegen multinationals is terecht groot. Zij blijken te vaak te staan voor ongecontroleerde macht, eigenbelang en belastingontwijking.

Harrie Winteraeken
Voorzitter HeerlenMondiaal.
Reactie op berichten DDL en LD 22-10-2016.

1 opmerking:

Harrie Winteraeken zei

Mijn vergelijking van Wallonië met dat kleine sympathieke dorpje aan de Bretonse kust kan al na een kleine week de prullenbak in. Er zaten weinig principes achter het Waalse verzet. Een paragraafje erbij ter bescherming van de Waalse staalindustrie en de Walen stemmen in met CETA. Op zondag 30 oktober is CETA alsnog ondertekend door Canada en de EU.