zaterdag 28 mei 2016

2-6: Café Mondiaal: integratie van vluchtelingen in Heerlen




Café Mondiaal, 31ste aflevering.
Donderdag 2 juni, aanvang 19.30 uur.
Café Frits Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen – centrum.

Gespreksthema: Integratie van vluchtelingen in Heerlen

“Laat vluchtelingen direct meedoen”, zeggen burgemeesters van Brabantse gemeenten. Dat wil zeggen: geef ze naast een bed en eten zo snel mogelijk de kans om in ons land een zinvolle levensinvulling te ontwikkelen plus de taal en gewoonten te leren. En om actief een bijdrage aan onze maatschappij te leveren.
Meedoen, dat geldt zeker voor de nieuwkomers die een (tijdelijke) verblijfsvergunning hebben. Maar meedoen gaat niet vanzelf. ‘Integratie’ moet van twee kanten komen. ‘Wij’ en ‘zij’ kunnen de kans aangrijpen om aan een nieuwe toekomst te werken waar iedereen meedoet.

Hoe pakken we de integratie van vluchtelingen aan in Heerlen? Wie zijn hier al actief mee bezig? Wat doen ze en kunnen ze tips en suggesties geven aan anderen die ook een steentje willen bijdragen? Hoe ver weg ligt ons asielzoekerscentrum ‘Imstenrade’? Hoe worden deze nieuwe Heerlenaren gehuisvest en worden ze ook werkelijk opgenomen in onze samenleving? Wat doet de gemeente en is dat genoeg? Wat zijn de mogelijkheden voor nieuwe vrijwilligers om hier mee aan de slag te gaan? En HeerlenMondiaal: kunnen de groepen van HeerlenMondiaal misschien ook meer bijdragen op dit gebied?
Twee vrijwilligers van VluchtelingenWerk, actief op het gebied van taal en werk, komen op deze Café Mondiaal vertellen wat zij doen en wat hen daarbij motiveert.

Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door HeerlenMondiaal, in samenwerking met VluchtelingenWerk Limburg. De (korte) inleiding zal worden verzorgd door Taalcoach en Klassenassistent Bert Boijmans en Emplooi adviseur Frans Benders, beiden vrijwilliger bij VluchtelingenWerk. Harrie Winteraeken is zoals altijd de gespreksleider.



Geen opmerkingen: