zaterdag 2 april 2016

Nieuw referendum Voor TTIP of CETA in voorbereiding?



Voor het TTIP of CETA is een nieuw referendum in voorbereiding?

Het ene handelsverdrag is het andere niet. Zo houden het Transatlantic Trade and Investment Partnership TTIP met de Verenigde Staten van Amerika en de vergelijkbare Comprehensive Economic and Trade Agreement CETA met Canada de gemoederen al een poos bezig. Er is al een Europees Burgerinitiatief tegen TTIP en CETA geweest. Volgens de tegenstanders is TTIP een aanval op de democratie. TTIP en introduceert geheime arbitrage, waardoor grote bedrijven miljardenclaims kunnen neerleggen bij overheden als die nieuw beleid aannemen dat de bedrijfswinsten aantast.

Nederland een van de weinige landen waar het mogelijk is om een referendum over TTIP en CETA af te dwingen. Een groep maatschappelijke organisaties, waaronder Milieudefensie, Foodwatch, Meer Democratie en het Transnational Institute, bereidt nu zo’n referendum voor.  Daarvoor zijn ze een petitie gestart waarin een referendum geĆ«ist wordt. Dat is echter nog wat vroeg omdat voor een referendum TTIP en/of CETA door het Nederlandse parlement moeten zijn goedgekeurd.

De petitie is dus een voorbode. Met deze petitie kunnen de organisaties verder de druk verhogen op onder andere minister Lilianne Ploumen en de Europese Commissie om TTIP in de huidige vorm van tafel te krijgen. Maar als TTIP toch wordt goedgekeurd, dan kunnen zij eenvoudig contact opnemen met alle ondertekenaars om hen te mobiliseren om ook voor het ‘echte’ referendum te tekenen. Als 300.000 Nederlanders dat dan doen, dan is de regering verplicht om een referendum uit te schrijven.

De petitie is te tekenen op www.ttip-referendum.nl. Van harte aanbevolen.

Geen opmerkingen: