zondag 7 juni 2015

In Memoriam Frits Dragstra


Frits Dragstra mag trots zijn op zijn lange leven, dat voor een belangrijk deel politiek was ingevuld. Hij heeft een onuitwisbaar stempel gedrukt op het politieke landschap in Heerlen en eigenlijk ook van Nederland.

Hij heeft voor de Communistische Partij Nederland diverse functies vervuld, waaronder lid van de Tweede Kamer, de Provinciale Staten van Limburg en de Gemeenteraad van Heerlen. Hij was ‘vrijgestelde’ voor het politieke werk en dat was toentertijd ook nodig omdat actief zijn voor de CPN lang niet overal in Limburg maatschappelijk aanvaard was. Zijn sociale ombudswerk was echter van grote waarde in de toen sterk verzuilde samenleving, waar de verschillende stromingen vooral met de rug naar elkaar toestonden.

Ik ken Frits sinds de begin 80-er jaren van de vorige eeuw, onder andere vanuit de vredesbeweging in de strijd tegen de Amerikaanse kruisraketten en de Russische tegenhanger, de SS20. Hij was toen al in de tweede helft van zijn politieke leven. Maar dat was wel de tijd van zijn grote ‘omdenken’. Hij transformeerde van een ‘echte communist’ naar een bruggenbouwer. Vanuit zijn eigen overtuigde én overtuigende verandering heeft hij ook bij anderen het vertrouwen gewonnen dat nodig was voor deze samenwerking. Hij was de drijvende kracht achter de samenwerking van de CPN, PPR, PSP en EVP in Heerlen, die als enige volledige combinatie van de voorlopers van GroenLinks in Nederland, in 1986 aan de gemeenteraadsverkiezingen heeft meegedaan. Hij is tot 1990 gemeenteraadslid in Heerlen geweest, waar ik hem samen met Paul Simons mocht opvolgen. 

Frits heeft niet zomaar fors bijgedragen aan mij opleiding tot politicus, hij is een groot voorbeeld voor mij. En daar ben ik hem dankbaar voor. Hij bewees wat de kracht is van samenwerking die is opgebouwd vanuit een open houding zonder vijanddenken.

Frits is op 5 juni 2015 op 87-jarige leeftijd overleden. Bij mij zal Frits Dragstra nog lang in goede herinnering blijven voortleven.

Harrie Winteraeken

Voor wie wil reageren naar zijn vrouw Gré Dragstra – Schutte en familie Dragstra: Ottersaat 7, Oudeschild (Texel).

Geen opmerkingen: