maandag 29 juni 2015

2-7 Café Mondiaal gesprek over 'Media en waarheid'.



Persbericht

 
Café Mondiaal, 21ste aflevering.

Donderdag 2 juli, aanvang 19.30 uur.

Café Frits Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen

 
Thema: ‘Media en waarheid’.

Het is niet eenvoudig om een waarheidsgetrouw beeld te krijgen van de werkelijkheid? We lezen een krant, we horen radio en kijken tv. Daarnaast zijn er nog tal van andere media die ons van informatie voorzien, waaronder de snel reagerende en soms zeer ongenuanceerde sociale media. We worden overspoeld met informatie, of is het meeste maar erg oppervlakkig? Hoeveel informatie kunnen we bevatten en hebben we ook nodig om zelf de juiste keuzes te kunnen maken (in het klein en het groot)?

Zoeken we daarbij voor een belangrijk deel een bevestiging van onze mening in de media die we tot ons nemen? Wie leest de Telegraaf en wie Trouw of de Volkskrant? De milieufanaat is geabonneerd op het blad van Milieudefensie. Wie vindt ‘Geen Stijl’ een belangrijke bron van zijn nieuws.

Een toepasselijk gezegde is: “Je hebt kleine leugens, grote leugens en statistieken”.  De krant van de vroegere Communistische Partij Nederland heette ‘De Waarheid’ (toen deze op tabloidformaat overging ‘de halve waarheid’). De Russische media  geven een heel ander beeld van de gebeurtenissen in de Oekraïne dan onze media. Nieuws en achtergronden zijn gefragmenteerd en geven een gekleurd beeld van wat er allemaal daadwerkelijk is gebeurd en waarom? Het kost veel tijd om de objectieve waarheid te achterhalen, als dat al mogelijk is.

Jezus zei staande tegenover Pilatus dat hij was gekomen om te getuigen van de waarheid. Hierop zei Pilatus: “Wat is waarheid?” Daarmee bracht hij de “Waarheid” terug tot een filosofische vraag. Hoe gaan wij om met de vraag “Wat is waarheid?” Kennen we de werkelijkheid om ons heen? Dat is het centrale thema van deze Café Mondiaal.

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie:

·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door HeerlenMondiaal.
·         Harry van Sleeuwen zal de korte inleiding verzorgen. Harrie Winteraeken is zoals altijd de gespreksleider.

Geen opmerkingen: