zaterdag 2 mei 2015

Café Mondiaal 7 mei, thema: energiepolitiek


Persbericht

 

Café Mondiaal, 19de aflevering.

Donderdag 7 mei, aanvang 19.30 uur.

Café Frits Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen

 
Thema: ‘Energiepolitiek’.

We gebruiken allemaal veel energie, vaak zonder daar verder over na te denken. We tanken waarbij we vooral oog hebben voor de literprijs en niet de vele honderden liters fossiele brandstof die we jaarlijks gebruiken. Over het algemeen gebruiken we vooral elektriciteit, gas en brandstof voor onze mobiliteit. Deze Café Mondiaal zullen we ingaan op ons energiegebruik en dan vooral de bijbehorende energiepolitiek.

Want aan ons grote energiegebruik valt nogal wat te verbeteren. Denk maar aan de belangrijkste bronnen van elektriciteit: aardgas, aardolie, steenkool, kernenergie, windmolens, zonnepanelen en waterkracht. Aan elk van deze bronnen zijn voor- en nadelen verbonden. Zo zijn bijvoorbeeld het gebruik en de export van aardgas een belangrijke bron van inkomsten van onze staat. Maar aardbevingen in Groningen zijn de keerzijde.

Waar moeten we dan voor kiezen? Aardgas uit Rusland? En daarmee president Vladimir Poetin meer macht geven? Aardolie uit Saoedi Arabië, Irak en/of Iran? Mogen we blij zijn met de recente nucleair akkoord met Iran over de ontwikkeling van kernenergie? Is Iran daarmee geen ‘schurkenstaat’ meer? Japan heropent weer twee kerncentrales.

Fossiele brandstof is op het ogenblik erg goedkoop. Dat is positief voor onze economie en negatief voor ons klimaat. En als wij zuinig aan doen, zorgen dan de ‘nieuwe wereldmachten’ China, India en Brazilië wel voor een onomkeerbare toevoer van broeikasgassen? En gunnen we de arme kant van onze wereld ook meer energie om hun welvaart te vergroten?

Maar hoe moet het dan wel? Kunnen de alternatieve, duurzame energiebronnen en energiebesparing werkelijk een belangrijke rol van betekenis spelen? Een bijna-zonsverduistering en de energiecentrales draaien weer. Hoe krijgen we de wereld zover dat deze duurzame bronnen substantieel en effectief worden in de ongelijke strijd tegen goedkope energiebronnen zoals schaliegas, steenkool, kernenergie en minder wordende olie en gasvoorraden?

Alles hierboven zijn ‘losse gedachten’ waar er nog vele aan kunnen worden toegevoegd, zodat het geheel naar verwachting leidt tot een boeiende discussie.

2 opmerkingen:

henk daalder ook van groenlinks zei

Beste Harrie, denk je echt dat zo'n visieloos verhaal tot debat leidt?
Waar ben je bang voor?

Er zijn bij energiepolitiek maar 3 politieke vragen
- waarom gunnen politici burgers niet dat ze eigenaar worden van windmolens in hun buurt?
- Waarom geven politici de aannemers in de regio geen grote shop onder hun kont, dat ze geen producten hebben om woningen, betaalbaar energie neutraal te verbouwen?
- Waarom doen politici helemaal niets om de fossiele haagse regelgeving, die elke vorm van duurzaam remt, veel groener te maken?

Harrie Winteraeken zei

Dag Henk,
dankjewel voor je reactie en ik begrijp 'm volkomen. Echter binnen de format 'Café Mondiaal' benaderen we, zeker via de korte inleiding de onderwerpen zo neutraal mogelijk. We laten de nuance zien. En daarom ook in dit onderwerp. Bij 'energiepolitiek' zijn er veel tegengestelde bewegingen. Het is volgens mij zelfs voeding voor de discussie als je daar ook aandacht aan besteed en zelfs rekening mee houdt dat deze bestaan. Onder andere jouw vragen zijn overigens in het gesprek zeer welkom.
Gegroet, Harrie