zondag 16 november 2014

Hoe voorkom je een oorlog: de factor 'politiek extreme islam'.



De factor ‘politiek extreme islam’

Zo rond de 150 Nederlandse moslims zijn of willen in Syrië en Irak gaan meestrijden met Islamitische Staat of verwante groepen. Uit West-Europa zijn het er nog veel meer. Voor buitenstaanders lijkt het heel irrationeel om je in zo’n oorlogsgeweld te storten. Maar veel moslims hebben er blijkbaar sympathie voor, zo bleek ook uit recent onderzoek. De vraag is waarom ben je ontvankelijk voor extreme ideeën? En hoe komt men dat men zich zo afzet tegen de hoofdstroom van onze samenleving?

Het extremisme wordt gevoed door de Koran (of de Bijbel) selectief te lezen. Door te nuanceren en door er andere teksten tegenover te zetten, kan de autoriteit van het extremisme worden ondergraven. Maar je moet hier wel ontvankelijk voor zijn. En er zijn tal van andere ‘stimulansen’ voor extremisme.
De sfeer in de westerse samenlevingen en de keuzes van westerse overheden zijn vaak anti-islam. Zo wordt er richting Israël gemeten met twee maten. Dat vergroot bij islamieten vanzelfsprekend de sympathie bij de Palestijnen en de groepen die zich hiervoor gewapend inzetten. Een factor die dit versterkt zijn de mijns inziens de terecht als beledigend en als tweedracht zaaiend ervaren uitingen van Geert Wilders.

Er zijn ook diverse materialistische en sociale oorzaken van het extremisme. Denk daarbij aan schending van mensenrechten, (een gevoel van) onrechtvaardigheid, beledigen en intolerantie, discriminatie van (culturele) minderheden, economische onderdrukking, grote verschillen in welvaart, enz. Een deel van deze redenen is algemeen van aard. Maar voor een aantal jongens telt ook het deelnemen aan groepen en circuits gelijkgestemden, erbij horen en niet voor elkaar willen onderdoen, kansarm zijn en het niet hebben van perspectief, een aansprekend voorbeeld volgen, je zelfrespect en eigenwaarde vergroten. Al deze oorzaken van extremisme dienen te worden weggenomen als je extremisme zijn voedingsbodem wil ontnemen.

Geen opmerkingen: