zondag 2 november 2014

13-11: Café Mondiaal over duurzame vrede




Persbericht

Café Mondiaal, 14de aflevering
13 november, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen


Hoe bereik je duurzame vrede en voorkom je de volgende oorlog?

Er wordt heel veel over oorlog gepraat en maar weinig over vrede. Toch wenst iedereen in vrede te leven. Zo is 100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog en 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog nog zeer pijnlijk duidelijk hoe oorlog naast verschrikkelijk veel doden ook enorm veel lijden veroorzaakt waar mensen hun leven lang onder gebukt gaan.
Vrede is een absolute basisvoorwaarde om veilig te kunnen leven in een samenleving die ook alleen maar onder vrede goed kan functioneren. Alleen, als je in een (lange) periode van vrede leeft, dan realiseert zich menigeen niet hoe belangrijk dat is. Deze zomer is oorlog toch wel een stuk dichterbij gekomen. Wat niet alleen beangstigt, maar ook bij veel mensen het besef van het belang van vrede weer vergroot.

Het gespreksonderwerp van deze Café Mondiaal is vrede: hoe bereik je duurzame vrede vanuit een oorlogssituatie? Hoe handhaaf je vrede en hoe voorkom je de volgende oorlog? Waar liggen de oorzaken van gewapende conflicten en hoe kunnen deze redenen worden ontkracht voordat ze leiden tot een nieuwe escalatie? Maar ook wat er nodig is om een wapenstilstand te bereiken die leidt tot vrede en (weer en waarschijnlijk met veel pijn) samenleven? In een afgesloten oorlog ligt vaak al de bron van een nieuwe oorlog. Dat was al het geval met de Vrede van Versailles aan het einde van WO1.

We benaderen vrede ook vanuit de actualiteit (o.a. Oekraïne, Irak – Syrië, Israël - Palestina). We zullen ons als vredesmensen niet primair met militair-strategische aspecten ‘bemoeien’, waaronder de vraag is Islamitische Staat militair te verslaan? Maar wel wat de voorwaarden zijn dat deze oorlog kan worden beëindigd? En hoe de vredelievende bevolking kan worden gesteund en in de toekomst beschermd tegen nieuw oorlogsgeweld.
Aanwezig zullen tenminste enkele leden van het Vredesplatform Heerlen zijn, maar ook Fadhel Al Hassouni van de Stichting Iraakse Cultuur en Maatschappij Parkstad (ICMP). Ook is oud-minister van buitenlandse zaken Frans Timmermans uitgenodigd.    

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie

·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door het Vredesplatform Heerlen, in samenwerking met HeerlenMondiaal en Stichting Iraakse Cultuur en Maatschappij Parkstad (ICMP).

·         Harrie Winteraeken zal dit keer de korte inleiding verzorgen en zoals altijd gespreksleider zijn.

·         Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema’s, die betrekking hebben op mondiale problemen: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraagstukken, klimaat- en milieuproblemen, enz. De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie. Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van ‘ingevlogen deskundigen’, maar alle aanwezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen. De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

·         Café Mondiaal is normaal gesproken de eerste donderdag van de maand in café Pelt. Dit is om agendaredenen een uitzondering.

Geen opmerkingen: