zaterdag 27 augustus 2011

SP voert actie tegen bonussen gezondheidszorg.


Een van de belangrijkste oorzaken van onvrede en misstanden in onze maatschappij is het bestaan van grote verschillen in inkomen en materiële rijkdom. Heel wat mensen gaan in de fout door meer te willen dan ze kunnen betalen, mede omdat ze zien dat anderen dat ook hebben. De USA zijn een afschrikwekkend voorbeeld gezien de veel grotere verschillen én hogere misdaadcijfers.

Dat de SP ageert tegen grote inkomensverschillen is dan ook heel begrijpelijk. Maar deze weken doen ze dat met het ‘Rode Mannetje’ wel weer heel typisch op zijn SP’s.: “Het Rode Mannetje heeft een buitengewone interesse in graaiende bestuurders. Hij zet ze graag vol in de schijnwerpers. Het Rode Mannetje is kieskeurig. Het doet het voor niets minder dan de boven-Balkenende-norm graaiers.”

Het is een initiatief van de Heerlense SP en dus worden gemakshalve de doelen ook dicht in de buurt gezocht. Eke Zijlstra van het Atrium Ziekenhuis in Heerlen was op 25 augustus het doelwit. Een “onverzettelijke kampioen van het binnenharken van gemeenschapsgeld”. Dat die doelen eigenlijk maar matige voorbeelden zijn van die graaicultuur, wordt op de koop toegenomen. Het drukt gewoon de reiskosten.
Je zou mogen verwachten dat de SP hiervoor landelijk actie zou voeren. Het is tenslotte geen regionaal probleem. En als je landelijk actie voert is het waarschijnlijk effectiever? Vooral Ron Meijer heeft daar als vakbondsman goede ervaringen mee. Maar nu lijkt het erop dat het mee bedoeld is om het wat fletse imago van de grote Heerlense SP wat op te krikken omdat de bestuurders zich nog maar beperkt kunnen profileren.

Het actievoeren op zich is amper op resultaat gericht. Bedoeld om de krant te halen en wat populair reclame te maken voor de SP. Ze gebruiken ‘grappige’ beeldspraak en ‘leuke’ symbolen: het rode mannetje wordt hergebruikt, een rode kruiwagen, een gouden hark en koekjes voor het bloeden. Wat dat betreft zijn kosten noch moeite gespaard. Ze zullen wel erg veel lol gehad hebben bij het bedenken van de woordspelingen en slogans zoals “de verpleegster vult bedden en de manager vult zakken”. Het ludieke spat ervan af, maar wel nogal goedkoop. Ik vind dat de SP beter kan.

Geen opmerkingen: