zondag 3 oktober 2010

Worden planschades Buitenring straks verhaald op de gemeente?

‘Worden planschades Buitenring straks verhaald op de gemeente?’

Onderstaand concept persbericht plus de bijbehorende vragen maakte ik op zaterdag 2 oktober voor de fracties van GroenLinks in Heerlen, Kerkrade, Landgraaf en Nuth. Sajjad Rahnama’i (Heerlen) gaf aan dat hij ze zou meenemen in een extra debat van de gemeenteraad over de Buitenring op 5 oktober. Ton Ancion (Landgraaf) heeft de vragen al die zelfde middag doorgestuurd naar zijn college van B&W. Andy Rossel (Kerkrade) heeft de vragen verder uitgebreid en na terugkoppeling in zijn steunfractie zijn vragen en persbericht rondgestuurd. John Essers heeft in die anderhalve dag geen reactie gegeven. Hij heeft waarschijnlijk het meeste van ons genoten van het heerlijke najaarsweekeinde.

Op maandag 4 oktober berichtten de regionale kranten en het nieuws van L1 TV dat de Provincie Limburg € 6 miljoen heeft gereserveerd voor werkzaamheden en maatregelen nabij de Buitenring, daar waar de aanleg van de Buitenring dat noodzakelijk maakt.

Concept persbericht.

Gezien de omvang van de gevolgen van de Buitenring voor delen van Parkstad Limburg (waaronder een hogere verkeersbelasting op diverse wegen) kunnen ook de planschadeclaims fors oplopen. Als de schade wordt verminderd door het nemen van maatregelen (bijvoorbeeld geluidsisolatie), dan zullen deze maatregelen ook veel geld kosten. De fracties van GroenLinks in Parkstad Limburg (Heerlen, Kerkrade, Landgraaf en Nuth) verwachten dat deze bedragen eerder in de miljoenen dan de honderdduizenden € zullen lopen.

Naar verluid zijn gemeenten aansprakelijk voor planschades die het gevolg zijn van een zogenaamd inpassingsplan (bestemmingsplan) van de provincie. Dit geldt waarschijnlijk ook voor de Buitenring. De ruimtelijke ordeningsprocedure voor de Buitenring wordt namelijk door de Provincie Limburg gevoerd met behulp van een inpassingsplan. Op dit moment is het de fracties niet bekend wat de gevolgen zijn voor de gemeenten en of deze daar voldoende op zijn voorbereid.
De fracties van GroenLinks vinden het dan ook gewenst dat duidelijkheid wordt verkregen over wat de gevolgen zijn van het inpassingsplan van de Buitenring voor de gemeenten in Parkstad Limburg vanwege het te verwachten claimen van planschades of het nemen van maatregelen die deze claims voorkomen.

De GroenLinksfracties vragen de colleges van B&W of er een inschatting is gemaakt welke planschades kunnen ontstaan door de Buitenring, bijvoorbeeld als gevolg van een hogere geluidsbelasting, meer luchtvervuiling waaronder fijn stof, andere milieuschades en vermindering van de kwaliteit van de leefomgeving plus andere materiële (lagere waarde huizen – WOZ) en immateriële (gezondheid) schades. Daarbij vragen zij welke maatregelen er genomen worden om deze schades te voorkomen. En welke kosten naar verwachting hiermee gemoeid zijn. Hebben de gemeenten een financiële voorziening getroffen voor al deze mogelijke aanvullende kosten voor de Buitenring? Of zijn er concrete en afdoende afspraken gemaakt met de Provincie Limburg over het op de provincie kunnen verhalen van geclaimde planschades die worden veroorzaakt door de Buitenring?

Hieronder de conceptvragen.

1. Is de veronderstelling correct dat bij een inpassingsplan van de provincie de betreffende gemeente aansprakelijk is voor mogelijke planschades en dat die schades dus bij de gemeente geclaimd moeten worden?
2. Is dit ook het geval bij het inpassingsplan voor de Buitenring?
3. Heeft de gemeente een inschatting gemaakt welke planschades kunnen ontstaan door de Buitenring, bijvoorbeeld als gevolg van een hogere geluidsbelasting, meer luchtvervuiling waaronder fijn stof, andere milieuschades en vermindering van de kwaliteit van de leefomgeving plus andere materiële (lagere waarde huizen – WOZ) en immateriële (gezondheid) schades?
4. Is bij deze inschatting een berekening gemaakt van de hoogte van de te verwachten schadeclaims?
5. Heeft de gemeente een inschatting gemaakt van nog door de gemeente te nemen maatregelen om schade of ongewenste neveneffecten van de Buitenring te verminderen / te voorkomen?
6. Is bij deze inschatting een berekening gemaakt van de kosten die met deze nog noodzakelijke aanvullende maatregelen zijn gemoeid?
7. Heeft de gemeente een financiële voorziening getroffen voor al deze mogelijke aanvullende kosten voor de Buitenring?
8. Of zijn er concrete en afdoende afspraken gemaakt tussen de gemeente Heerlen / Kerkrade / Landgraaf / Nuth, de overige gemeenten van Parkstad Limburg en de Provincie Limburg over het verhalen van geclaimde planschades die worden veroorzaakt door de Buitenring?

Geen opmerkingen: