zondag 3 oktober 2010

VVD – CDA – PVV doen ‘kwartje van Kok’ verbleken.

VVD – CDA – PVV doen ‘kwartje van Kok’ verbleken.

GroenLinks maakte zich sterk voor de kilometerheffing met stickers ‘Kilometerheffing? Ja, graag!’ Die kilometerheffing komt er niet volgens onze nieuwe rechtse coalitie VVD - CDA met gedoogsteun van de PVV. Maar deze partijen beseffen gelukkig wel dat er wat moet gebeuren aan het terugdringen van de automobiliteit. Dus stellen ze maatregelen voor die wellicht een vergelijkbaar effect hebben. Ze willen, net als bij de kilometerheffing, de aankoopbelasting voor auto’s (BPM) en de wegenbelasting verlagen. Tegelijkertijd worden de brandstofaccijns verhoogd. Dit zal waarschijnlijk geleidelijk gaan. Maar de ANWB heeft al becijferd dat het geheel afschaffen van de wegenbelasting tot een verhoging van de prijs voor benzine ed. leidt met € 0,35/liter.

Tijdens de verkiezingscampagne was een van de lokkertjes van ‘rechts’ voor de automobilist-kiezer nog het afschaffen van het ‘kwartje van Kok’. Beetje populair afgeven op de (tijdelijke?) maatregel uit 1991 onder minister van financiën Wim Kok (PvdA) in het derde kabinet Lubbers (CDA).
Nou, die verkiezingsretoriek hoeven we voorlopig niet meer te horen, nu ‘rechts’ de drievoudige maatregel voorstelt. Het kwartje van Kok was in werkelijkheid f 0,215, dus zo’n 10 eurocent (voor diesel minder dan de helft).
Toch wel een ‘aardig’ verschil tussen voor en na de verkiezingen. Hieruit blijkt (weer) dat er politici zijn die tijdens verkiezingscampagnes toch wel gemakkelijk wat roepen. Maar veel kiezer bepalen wel hun stem op basis van verkiezingsbeloften. Zij worden hier toch maar in de luren gelegd. Niet zo best voor het vertrouwen in de politiek. En daar hebben de ‘goeden’ weer onder te leiden.

Dit bericht is gedeeltelijk als ingezonden brief geplaatst in Dagblad de Limburger en Limburgs Dagblad van 6 oktober 2010.

Geen opmerkingen: