maandag 26 juli 2010

Detailhandel Parkstad Limburg: groei zonder beleid

Detailhandel Parkstad Limburg: groei zonder beleid

Op 14 juli 2010 stond een interview met de nieuwe burgemeester Paul Depla van Heerlen in onze regionale kranten. Een zin viel mij daarin op: "De regio telt 542.000 vierkante meter aan winkeloppervlak waarvan nu al 73.000 vierkante meter leeg ligt. Door de afname van de bevolking valt er straks nog minder te besteden en krimpt de retailmarkt met nog eens 60.000 vierkante meter winkeloppervlak, luidt de voorspelling. Actie geboden dus!"

Naast dit interview stond een bericht over de voortgang van de nieuwe stationsomgeving van Heerlen met de poëtische naam ‘het Maankwartier’. Daarin stond de volgende zin: "Het toekomstige station zal omgeven worden door 19.000 vierkante meter kantoren, 12.000 vierkante meter grootschalige detailhandel (waaronder een grote Jumbo-supermarkt),wat kleinere winkels enz."

Betekent dat nog 20 % meer nieuwe leegstand? Of zijn die al ingecalculeerd? Daarnaast mag Albert Heijn zijn megasuper XL inrichten bij het Parkstad Station. En zijn er nog volop plannen in het Kerkraadse winkelcentrum.

Dan vraag ik me af of hier enig beleid, visie of ruimtelijke ordening op Parkstad niveau achter zit of is het alleen maar vrije markt en ongeïnteresseerdheid in de toekomst? Het kan volgens mij niet anders dan dat er waarschijnlijk heel wat buurtsupers zullen sneuvelen en dat de mensen die minder mobiel zijn, de klos zijn?

Geen opmerkingen: