zondag 6 juni 2010

Verkiezingsprogramma GroenLinks is doeltreffend

GroenLinks verkiezingsprogramma is bijzonder doeltreffend en effectief.

Ik wilde eigenlijk een stukje schrijven over hoe doeltreffend het verkiezingsprogramma van GroenLinks is. Maar de lezer die zich in de politiek verdiept heeft, weet dat waarschijnlijk al. Dus is het onderstaande stuk over strategisch stemmen op het toetsenbord aangeslagen.
Voor de vergelijking van de verkiezingsprogramma’s verwijs ik graag naar de ‘Bijzondere Publicatie’ van het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving. Dat rapport is 1,8 Mb, dus wat veel om iedereen toe te sturen, maar wie het niet vindt op de website van het CPB, die stuur ik het met plezier toe. Als GroenLinkser verwijs ik met plezier naar deze onafhankelijke vergelijking. Het programma van GroenLinks komt namelijk als bijzonder effectief uit deze vergelijking. Bij alle onderscheiden onderwerpen staat het GroenLinks programma in de top 3. Daaruit blijkt dat van de keuzes die GroenLinks maakt, ook daadwerkelijk de gewenste resultaten mogen worden verwacht. Het concept van GroenLinks werkt!

Maar hoe goed een verkiezingsprogramma is, is slechts een van de factoren. Het moet ook aanspreken. Kiezers moeten er zich door aangetrokken voelen, je thuis voelen bij GroenLinks. De keuzes van GroenLinks mogen dan wel doelgericht zijn, ze zijn vaak anders en vrij ingrijpend, ook voor de persoonlijke levenssfeer. De tijd van pappen en nathouden moet echter voorbij zijn. Een besef dat steeds meer bij de kiezers doordringt. De GroenLinks-kiezer heeft daar volgens mij nog een paar kenmerken voor nodig. Je moet duurzaamheid en solidariteit hoog in het vaandel hebben. En dat betekent dat voor veel (wat rijkere) mensen niet de eigen beurs of verbetering van je eigen situatie voorop komt te staan bij het bepalen van je stem. Politiek is vooral een maatschappelijke aangelegenheid. Hoe richten we onze samenleving in. En daarvoor is meer oog voor gemiddelden dan voor individuen.

Geen opmerkingen: