donderdag 15 oktober 2009

Heerlen geconfronteerd met kernwapens!

Zaterdag 26 september werd op de promenade in Heerlen de inmiddels traditionele manifestatie "Heerlen in de wereld, de wereld in Heerlen" gehouden.
Het Vredesplatform Heerlen had daarbij een aandachttrekkende actie bedacht waarbij twee kegels van een halve meter gevuld waren met lucifers.



Elke lucifer stelde de gezamenlijke kracht voor van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki (samen ongeveer 35 kiloton TNT). Aan het winkelend publiek werd middels deze visualisatie gevraagd om te raden hoeveel lucifers in de kegels zaten.
Het juiste aantal, volgens de door het platform gehanteerde bronnen, bedraagt 58.935 Hiroshima’s/Nagasaki’s.
De schrik zat er bij het overdenken van zulks een enorme explosieve kracht goed in en enkele honderden Heerlenaren steunden dan ook de oproep van onder andere president Obama om de kernwapens uit de wereld te verwijderen. Dit door een appel voor een kernwapenvrije wereld te ondertekenen. Zij die dat elektronisch wilden doen werden verwezen naar de website www.nonukes.nl.
De twee deelnemers aan de enquĂȘte die het dichtst in de buurt zaten van het werkelijke aantal lucifers kregen een prijsje van het Vredesplatform.

Henk Dado

Geen opmerkingen: