maandag 13 april 2009

Fortuna SC: het gemis van ‘loopplankbegeleiding’

Wat was het spannend hè? Een hele week fusieclub Sporting Limburg. Maar nu zijn dan toch de plannen voor de opheffing van Fortuna SC gestaakt. En Roda mag Roda blijven. Belangrijke vragen zijn nu of Roda toch degradeert en Fortuna het einde van het jaar haalt. Dat eerste is (gelukkig) vooral een sportieve aangelegenheid. Voetballen dus! Fortuna zal nu echt moeten stoppen met het stapelen van schuld op schuld en het alleen uitvoeren van nepsaneringen. Of zoals ieder bedrijf of burger: zijn schulden in bedwang houden en niet meer geld uitgeven dan dat er binnenkomt. Misschien wordt het dan toch nog wat als regionale semiprofclub.

Bijna was een ongelofelijk staaltje machtspolitiek en opportunisme geslaagd. Die stuurgroep had naar mijn mening teveel macht gekregen. Zelfs nadat de meest krachtige argumenten, het geld van de sponsors en de beoogde sportieve prestaties, waren ontkracht, bleef men onverdroten doorgaan. Het kan niet anders worden begrepen dan dat de stuurgroep de verwachtingen die de Provincie Limburg had gewekt met meer dan beide handen heeft omarmd, ook al was vanaf het begin duidelijk dat staatssteun niet kan.
Maar het staat ook voor mij als een paal boven water dat gedeputeerde staten en in het bijzonder gouverneur Léon Frissen duidelijke verwachtingen hebben gewekt. Het blijft bijzonder opmerkelijk en afkeurenswaardig dat deze bestuurders zo gemakkelijk miljoenen beschikbaar willen stellen zonder enige beleidsonderbouwing aan persoonlijke voorkeuren. Als ze hun zin hadden gekregen, dan hoeven Provinciale Staten geen beleid of begroting meer vast te stellen, want dan doen ze toch gewoon wat ze willen. Maar dan kan ook iedereen met een simpele verwijzing naar deze politieke willekeur geld claimen voor ieder willekeurig doel.
Maar het blijkt dat er in onze democratie en in de coalitiepolitiek toch nog wat veerkracht en zelfbeperkend vermogen zit. Een pluim voor Provinciale Staten en in het bijzonder het CDA. Maar dit was ook wat al te gortig.

En waar is het nu op gestrand? Er was onvoldoende geld beschikbaar voor onder andere de ‘loopplankbegeleiding’. Bij loopplanken denk ik toch al aan wankele planken over water. Bijna was de loopplank voor Fortuna een duikplank geworden voor een ongewisse sprong in het diepe. En ik weet niet of voetballers ook goede zwemmers zijn.

Geen opmerkingen: