zondag 25 januari 2009

Geert Wilders wordt toch vervolgd!

Geert Wilders wordt toch vervolgd!

Het Openbaar Ministerie gaat Geert Wilders vervolgen voor zijn uitspraken tegen moslims e.d. Dat gebeurt op basis van een uitspraak van het Gerechtshof van Amsterdam, die donderdag 22 januari jl. bekend is gemaakt. Geert Wilders reageert met de opmerking dat het een zwarte dag is voor de democratie. Maar voor wie het objectief bekijkt, is dit een hele positieve wending voor onze democratie en een succes voor onze rechtstaat.

Wat gaat gebeuren is dat Geert Wilders verantwoording gaat afleggen voor zijn uitspraken. Uitspraken die zeer discutabel zijn en daarom ook terecht aan de rechter ter beoordeling worden voorgelegd. Daar is onze wet op ingericht.
Binnen het parlement is Geert Wilders vanzelfsprekend onschendbaar. In de Tweede Kamer moeten zijn collega’s het debat met hem aangaan. Maar het kan niet zo zijn dat Geert Wilders ook buiten het parlement ‘onkwetsbaar’ is en een onbegrensd beroep kan doen op de in de Grondwet verankerde vrijheid van meningsuiting. Dit grondrecht is samengevat in artikel 1 van de Grondwet, samen met de andere grondrechten. Deze grondrechten zijn gelijkwaardig aan elkaar. Uitingen die worden gedaan in het kader van de vrijheid van meningsuiting, zullen dus moeten worden gedaan in respect tot de andere grondrechten. Men kan deze vergelijking en daarmee de uitingen aan de rechters ter toetsing voorleggen.

Aan parlementariërs kan weliswaar meer vrijheid van meningsuiting worden toegekend; het plaatst hen niet boven de wet. Het gelijkheidsbeginsel blijft dus ook van toepassing voor parlementariërs en zij zullen net als iedereen in gelijke gevallen gelijk worden behandeld. Dus kan ook een parlementslid ter verantwoording worden geroepen als hij beledigingen uit en oproept tot ongelijke behandeling en discriminatie.
Dat dit in het geval Wilders nu ook daadwerkelijk gaat gebeuren is een overwinning van onze rechtstaat. De rechter zal nu vanuit zijn onafhankelijke positie oordelen en de uitingen van Geert Wilders toetsen aan de wet. Uit oogpunt van de rechtsgang is dit altijd al beter dan dat het Openbaar Ministerie het eigenstandige besluit neemt, niet tot vervolging over te gaan.

Daarbij verwacht ik (en dat is niet objectief) dat Geert Wilders zich wel degelijk schuldig en ook strafbaar heeft gemaakt. Ik baseer mij daarbij op een Juridische analyse van de uitspraken van Wilders van de Vereniging ter voorkoming en bestrijding van discriminatie Art. 1, van april 2008. De feitelijk uitingen van Wilders geven voldoende aanleiding te veronderstellen dat hij te ver is gegaan. Zijn uitspraken zijn namelijk zeer vergelijkbaar met uitingen die eerder wel als ontoelaatbaar bestraft zijn.
Wilders is tot nu toe vooral beschermd geweest door zijn vermeende grotere vrijheid van meningsuiting omdat hij parlementslid is. Deze ruimere interpretatie wordt ook gegeven aan kunstenaars, geestelijken, journalisten en opiniemakers en als we zo door gaan uiteindelijk aan iedereen? Daarbij heeft er een behoorlijke oprekking plaatsgevonden van wat wel en niet binnen de vrijheid van meningsuiting wordt toegestaan. Er zullen dus wellicht nu nieuwe grenzen worden getrokken.

Met dit proces is het naar mijn mening niet de bedoeling dat Geert Wilders niet meer gebruik kan maken van zijn vrijheid van meningsuiting. Hij kan nog steeds zijn mening uiten, maar wel wat minder beledigend / discriminerend en hopelijk ook wat meer genuanceerd.

Harrie Winteraeken.

Zie ook mijn bijdrage op mijn weblog Harrie Winteraeken online (www.hwinteraeken.blogspot.com) op 17 augustus 2008: “Wilders wordt (nog) niet vervolgd voor Fitna en uitlatingen in kranten”, eveneens gepubliceerd in mijn Berichten Vanaf de Zijlijn nummer 8 van augustus 2008.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

.
De Koran moet niet verboden worden. Mein Kampf is niet een 'heilige boek', maar het mag niet worden verboden, maar je moet kunnen bekritiseren de idioten die mee eens.

Zoals u wellicht vermoedt, Geert Wilders is GEEN racist. Hij is gewoon tegen de out-of-control immigratie en tegen immigranten die niet assimileren, en degenen die beat Gays en verkrachting niet-islamitische vrouwen niet worden afgedekt.
Hij is ook zeer sterk tegen degenen die doden van hun eigen dochters en zusters voor hun 'familie eer'.
.
hier is een absurde gedachte --
Supreme uw God weet
Christus was een pedofiel

en een verkrachten terroristische
het omzetten van slaven door het zwaard
.
Moslims zijn niet een 'ras' toch, ze zijn aanhangers van een religie / ideologie en de Sharia wet.
De meeste moslims zijn zelfs niet-Arabieren, die in de weg, is ook niet een 'Race'.

Die hun plicht is volgens de Koran, het verspreiden van de sharia-wetgeving over de hele aarde. Het kan nemen 100-200 jaar, als ze slagen.

Is dat de aard van de wereld je wilt voor je grote-Grand kinderen groot-Grand kinderen? Een Taliban Planet? Ik wed niet.
Moslims zijn de grootste slachtoffers van de islam. Wilders is niet tegen moslims, hij is tegen het islamitisch fundamentalisme.

Lees de Koran, maar wees voorzichtig, want de Koran verbiedt niet-moslims uit lezen.

Ik vraag me af waarom.

Deze is groot, dit is REAL BIG! Spread the word op de wereld iedereen! De EU Mandarijnen de lijn! Als dit gaat naar de rechter, hoe veel meer van het publiek zal zich bewust worden van deze tirannie?

Alle echte vrijheid begint met de vrijheid van meningsuiting. Als er geen vrijheid van meningsuiting, dan kan er geen echte vrijheid.

De christenen en joden niet oproerbeheersing wanneer iemand maakt plezier van Christus of joden. Mensen moeten leren te beschaafd, en ter verantwoording te roepen wanneer zij niet. Moslims opgenomen.

Geert Wilders is een held verspreiding van de pijnlijke waarheid. Hij moet beschermd worden!
.
hier is een absurde gedachte --
Supreme uw God zegt
Christenen zijn een ras

liefhebbers van het joodse ras
en de vreedzame boeddhistische race

.
absurde gedachte --
God van het heelal wil
Islam voor iedereen

aan roemrijke leven
slavernij en dienstbaarheid

.
absurde gedachte --
God van het heelal zegt
outlaw Zelfverdediging

bloot gewelddadige misdrijven
wordt geacht haatdragende

.
absurde gedachte --
God van het heelal zegt
beslissen om uw ras

gewoon veranderen religies
uw godsdienst is uw ras

.
USpace
.
Alle echte vrijheid begint met de vrijheid van meningsuiting. Zonder vrijheid van meningsuiting kan er geen echte vrijheid.
.
Filosofie van Liberty Cartoon
.
Help Halt Terrorisme Vandaag!!!
.
:)
.

Harrie Winteraeken zei

Beste Harrie,

Als lid van GroenLinks en geïnteresseerd in het onderwerp vrijheid van meningsuiting las ik je blog over Wilders van een maandje terug (kwam via Nieuwsbank persberichten).
Ik ben het niet met je eens dat de vervolging van Wilders een overwinning is voor de rechtsstaat. Ik ben bepaald geen fan van Wilders maar ik vrees dat de gevolgen van deze rechtszaak de vrijheid van meningsuiting geen goed doen en de maatschappelijke integratie al helemaal niet. Ik vind dat Wilders veroordeeld zou moeten worden als zijn uitlatingen aanzetten tot haat en geweld tegen een bepaalde bevolkingsgroep. Sommige van zijn uitspraken gaan een heel eind in die richting, maar dat moet nog wel door de rechter bewezen worden.
Maar het beledigen van een godsdienst vind ik een onvoldoende grond voor een veroordeling. Dat zet de deur wagenwijd open voor processen tegen iedereen die iets onaardigs zegt over andermans ideeën. Ideëen zijn vrij, om te hebben en om te bekritiseren. Cartoonisten, cabaretiers en columnisten verliezen de vrijheid om te laten horen of zien wat ze willen als Wilders op deze grond veroordeeld gaat worden. Zover zal het echter niet komen, de Europese wetgeving is daar ook duidelijk over.
Maar de ellende die de continue aandacht voor Wilders genereert, alle kansen die hij zal krijgen om moslims in de hoek te zetten en de kromme redeneringen van zijn aanhangers te bevestigen, is niet te overzien.
Ik heb over deze zaak een artikel geschreven voor De Gids. Dat verschijnt in april. Als je wilt kan ik je het tegen die tijd wel toesturen. Overigens ben ik geen jurist, maar de gronden waarop Wilders vervolgd wordt hebben niet zozeer iets te maken met art. 1 van de grondwet (of art. 7, waarin de vrijheid van meningsuiting is geregeld), maar met de artikelen 137c en d van de Strafwet.
Zie verder het stukje op mijn blog:
http://freeflowofinformation.blogspot.com/2009/01/gw-is-nog-niet-veroordeeld.html
Een heel goed artikel over dit onderwerp is dat van Godelieve Molier in Trouw van 7 februari:
http://www.trouw.nl/opinie/letter-en-geest/article2024829.ece/Waar__staat__dat__dan__.html

Groeten,

Jos van Dijk