zaterdag 11 oktober 2008

18 oktober 2008: “Werelddag van Verzet tegen extreme Armoede”

Waar mensen gedoemd zijn in armoede te leven,
worden de rechten van de mens geschonden.
Zich verenigen om die rechten te doen eerbiedigen is een dure plicht.”


18 oktober 2008: “Werelddag van Verzet tegen extreme Armoede”.

Op 10 december 1948 werd in Parijs de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens ondertekend. Bijna 40 jaar later, op 17 oktober 1987, werd daar een gedenksteen onthuld met de bovenstaande tekst. Sindsdien komen op 17 oktober over de gehele wereld mensen samen.

Het is een dag waarop ieders persoonlijke inzet tegen armoede centraal staat, ongeacht zijn of haar filosofische, politieke of religieuze overtuiging. Een dag waarop arm en rijk hun verzet uitspreken tegen het onrecht dat armoede is.
Het is een dag waarop het woord aan de armsten gegeven wordt, opdat zij kunnen getuigen van de onwaardige levensomstandigheden waarin zij leven, hun dagelijkse weerstanden,?van hun moed, hun volharding, hun hoop op een betere toekomst en hun streven tot volwaardige burgers te mogen zijn.

Dit jaar staat deze dag in het teken van de ontmoeting, een ontmoeting tussen mensen, die voor elkaar openstaan en elkaar met respect bejegenen, een ontmoeting tussen mensen die er samen over na willen denken ‘hoe armoede op te lossen’.
In Heerlen wordt deze ontmoeting op 18 oktober met een broodmaaltijd met soep, omlijst met een noot muziek, gedichten en verhalen en ervaringen van armoede, in de grote zaal van de Luciushof, Putgraaf 3 in Heerlen. Start van het programma om 12.30 uur.

Wilt u deel nemen aan de maaltijd dan kunt u zich hiervoor aanmelden voor 14 oktober bij: Isabella de Jager: tel.nr. 045 850 33 19, emailadres: i.dejager@home.nl of Marion Braad tel.nr.: 045 532 50 92, emailadres: marionbraad@orange.nl. Er wordt een bijdrage in de kosten gevraagd naar draagkracht van € 1,50 tot € 3,50.

Mogelijk kan deze maaltijd bijdragen aan de brede wereldwijde maatschappelijke stroming van burgers, arm en niet-arm, die zich verzetten tegen het voortduren van schrijnende armoede. Vanuit de wetenschap en ervaring dat ontmoeting en voortdurende dialoog noodzakelijk zijn om armoede echt uit te bannen.

Namens de samenwerkende organisaties: Stichting Open Huis, Centrum voor Diversiteit en ATD Vierde Wereld Zuid Limburg e.a.
Jos Vuurstaek en Marion Braad.

Geen opmerkingen: