donderdag 14 februari 2008

Heerlen gaat zuivere koffie schenken!

Heerlen gaat zuivere koffie schenken!
HeerlenMondiaal nodigt U uit voor een avond over het belang van fair trade.

Woensdag 5 maart 2008
19.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur
Filmzaal Glaspaleis, Bongerd 18, Heerlen
Toegang vrij

De Gemeente Heerlen wil in 2009 overgaan op fair trade koffie. HeerlenMondiaal (het platform van mondiale groepen) voert naar aanleiding hiervan actie om het gebruik van fair trade producten in heel de stad te bevorderen. Wat is het verhaal achter deze producten?

Denken we bij de aankoop van een artikel alleen aan hoe we iets goeds kunnen krijgen voor een lage prijs of houden we ook rekening met de belangen van de producent? Koffie is in deze een goed voorbeeld. Soms is de prijs van de koffie op de wereldmarkt zo laag dat de koffieboer er niet eens zijn kosten uit kan halen, laat staan dat hij er een redelijk inkomen mee kan verdienen. Bij artikelen die verhandeld worden via het fair trade systeem weten we zeker dat de producent een eerlijke prijs voor zijn product heeft gekregen en dat de toekomst van hem en zijn gezin er beter uit zal zien.

Gaat Heerlen overschakelen op zuivere koffie? Dat zou een goed begin zijn. Bedrijven en cafés in de stad die fair trade koffie schenken… Winkels die fair trade producten verkopen en consumenten die bij hun aankopen letten op het fair trade of Max Havelaar keurmerk.

De gemeente Heerlen heeft besloten het voorbeeld van vele steden te volgen en ook ‘Millenniumgemeente’ te worden. Bedrijven en burgers kunnen helpen hier invulling aan te geven.

Programma
1. Presentatie: het belang van fair trade
Arjen Boekhold vertelt over fair trade met als voorbeeld de koffiehandel. Hij zet uiteen hoe de traditionele koffiehandel in elkaar zit en welk verschil fair trade maakt voor de koffieboeren. Arjen is programmamedewerker duurzame koffie bij Solidaridad, een oecumenische ontwikkelingsorganisatie.
2. Discussie: Wat kunnen we doen in Heerlen?
Aan de hand van drie stellingen gaan we na hoe we fair trade in Heerlen kunnen bevorderen:
· “Het is terecht dat fair trade producten duurder zijn dan andere producten.”
· “De Gemeente Heerlen moet als Millenniumgemeente bedrijven en burgers aansporen meer fair trade producten te gebruiken.”
· “In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen dienen bedrijven over te gaan op het gebruik van fair trade producten.”
3. Film: Black Gold
Black Gold toont op onthullende wijze dat we door slechts één kopje koffie verbonden zijn met het lot van miljoenen mensen die vechten voor hun bestaan. Terwijl koffie inmiddels de meest waardevolle handelswaar is na olie, krijgen koffieboeren nog steeds zo weinig betaald dat ze gedwongen worden om hun plantages te verlaten. Nergens is deze paradox duidelijker dan in Ethiopië, het land van oorsprong van de koffie. Vertegenwoordiger Meskela reist de wereld af op zoek naar kopers die een eerlijke prijs willen betalen.

Meer informatie
Fely Seijben
t: 045 5724626
e: f.seijben@planet.nl

Organisatie
HEERLENMONDIAAL
in samenwerking met het Glaspaleis, het Vredesplatform en de Werkgroep Latijns Amerika.

Geen opmerkingen: