woensdag 12 juni 2024

Volwaardig ziekenhuis in Heerlen: € 230 miljoen meerkosten is misleiding?

 

€ 230 miljoen meerkosten is misleidende voorstelling van zaken?

Een nieuw volwaardig ziekenhuis in Heerlen kost € 230 miljoen meer dan de variant waarvoor nu lijkt te worden gekozen. Die € 230 miljoen zijn vooral zo hoog omdat in Heerlen een nieuw gebouw nodig is. Dat nieuwe gebouw is nu ook wel nodig maar wat de gebouwlijke meerkosten zijn van een volwaardige spoedeisende hulp, intensive care en geboortecentrum, is mij niet helemaal duidelijk.

Maar die € 230 miljoen geeft volgens mij sowieso een vertekend beeld. Het zijn in feite investeringskosten. Die worden normaalgesproken gekapitaliseerd: het geld wordt geleend zoals bij een hypotheek en vervolgens met rente terugbetaald over een periode van meestal 30 jaar. De jaarlijkse extra huisvestingskosten zijn dus afhankelijk van de rente maar een klein gedeelte van die € 230 miljoen.

In de begroting van het Zuyderlandconcern wordt al met huisvestingskosten rekening gehouden. De meerkosten zijn dus maar een (klein) gedeelte van totale jaarlijkse omzet van Zuyderland.

Als we een kleine tien jaar teruggaan in de geschiedenis was het toenmalige Orbisziekenhuis in Sittard-Geleen in grote financiële nood vanwege de kosten van het nieuwe ziekenhuis. Daarvoor is Orbis gefuseerd met het Heerlense Atriumziekenhuis. Binnen enkele jaren werden weer ‘zwarte cijfers’ geschreven. Oftewel in de boekhoudkundig zijn de meerkosten van het dure Geleense Ziekenhuis weggewerkt. Mij maakt niemand wijs dat een dergelijke financiële handelwijze niet mogelijk is voor een volwaardig ziekenhuis in Heerlen.

Geen opmerkingen: