woensdag 10 mei 2023

11-5 Café Mondiaal 'Vrouwenrechten onder druk'.

        

 

Café Mondiaal, 84ste aflevering

Donderdag 11 mei 2023, aanvang 19.30 uur.

De Twee Gezusters / Luciushof (Tuinkamer), Putgraaf 3, 6411 GT Heerlen-centrum

 

Gespreksthema: ‘Vrouwenrechten onder druk’.

Hoewel we bij de Universele Mensenrechten en ook in onze samenleving ervanuit gaan dat mannen en vrouwen gelijke rechten en plichten hebben, zijn mannen op heel veel manieren dominant en vrouwen ondergeschikt. In onze samenleving is er decennialang strijd geleverd voor de gelijkberechtiging van vrouwen en mannen, waardoor een deel van de achterstanden is weggewerkt. Maar 8 maart Internationale Vrouwendag is nog steeds noodzakelijk. Feminisme en vrouwenemancipatie zijn nog lang niet voltooid.

In vergelijking met onze samenleving is het echter op veel plaatsen in de wereld bar en boos gesteld met de rechten van vrouwen. Absolute dieptepunten op dit moment zijn de zware schendingen van de vrouwenrechten in Afghanistan en Iran. Vrouwen die demonstreren of op een andere manier onder het juk van het fanatieke islamterrorisme uit proberen te komen, zijn hun leven niet zeker, ze riskeren zware verminkingen en jarenlange gevangenisstraffen. Maar ook op veel andere plekken op aarde zijn vrouwen onderdanig aan mannen of worden zij achtergesteld. Denk bijvoorbeeld ook aan vrouwenbesnijdenis, gedwongen huwelijken, geen of minder onderwijs, minder economische ontplooiingsmogelijkheden enz.

Tijdens deze Café Mondiaal zullen Jikky Dinçelek en Toos van der Mark van de Stichting Vrouwen Heerlen Parkstad vertellen over hun (persoonlijke) ervaringen met de onderdrukking of achterstelling van vrouwen. Zij zullen ingaan op de emancipatie van vrouwen in onze samenleving en dat 8 maart Internationale Vrouwendag nog steeds noodzakelijk is. Jikky en Toos zullen vertellen over de activiteiten van de Stichting. Zij constateren dat het interessant (of beter gezegd triest) is dat thema’s die in de eerste en tweede feministische golf speelden nog steeds actueel zijn.

Natuurlijk volgt het dan voor Café Mondiaal karakteristieke gesprek, waarin dit keer vrouwen zeker dominant mogen zijn en waarin we zullen bekijken hoe de macht van mannen over vrouwen kan worden afgebroken. Wellicht zal ook worden ingegaan op de vrouwenrechten elders in de wereld, de voor vrouwen belangrijke Duurzame Ontwikkelingsdoelen en de erbarmelijke situatie in onder andere Afghanistan en Iran. Maar het is ook goed mogelijk dat het internationale aspect van de vrouwenrechten in een volgende Café Mondiaal uitvoerig(er) wordt besproken.

**********************************************************************************

Achtergrondinformatie:

 

·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door het Humanistisch Verbond, afdeling Zuid-Limburg, Vredesplatform Heerlen en HeerlenMondiaal. Zoals gewoonlijk is Harrie Winteraeken de gespreksleider.

 

·         Informatie over inleidsters: Jikky Dinçelek en Toos van der Mark zijn actief voor de Stichting Vrouwen Heerlen Parkstad.  Vanaf 2020 heeft deze groep vrouwen de organisatie van Internationale Vrouwendag in Heerlen en Parkstad op zich genomen.

 

·         Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema’s, die betrekking hebben op mondiale vraagstukken: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraagstukken, klimaat- en milieuproblemen, enz. De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie. Het zijn over het algemeen geen ‘lange lezingen door ingevlogen deskundigen’, maar na een korte inleiding krijgen alle aanwezigen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen. De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

 

 

Geen opmerkingen: