maandag 14 september 2020

21-9 LGOG Lezing: Joodse onderduikers in Hoensbroek.


Lezing: Joodse onderduikers in Hoensbroek.

Door Jan van den Berg 

Wanneer: maandag 21 september, aanvang 19:30 uur 

Locatie: Thermenmuseum, Coriovallumstraat 9 in Heerlen


Hoensbroek werd op 18 september 1944 door de Amerikanen bevrijd. Daarmee kwam een einde aan meer dan vier jaar Duitse bezetting. De donkere sluier van de Tweede Wereldoorlog werd afgeworpen. Maar wat betreft een aantal gebeurtenissen in de oorlog was er nog lang sprake van een donker tijdvak. Wat wisten wij eigenlijk van de Joden die in Hoensbroek een onderduikadres hadden gevonden om zo uit handen te blijven van de bezetter? Wat wisten wij van de Joden die in de regio (bijvoorbeeld Heerlen) een schuilplaats hadden gevonden en die na de bevrijding van Zuid-Limburg verblijf hebben moeten houden in Hoensbroek, omdat zij niet konden terugkeren naar hun woonplaatsen, omdat die nog steeds in handen waren van de bezetter? Wat waren hun namen, waar kwamen zij vandaan, wat hebben zij meegemaakt en wat is er met hen na de oorlog gebeurd? 

Jan van den Berg, lid van de Heemkundevereniging Hoensbroek, heeft tussen 2012 en 2016 onderzoek gedaan naar dit onderwerp en dat heeft in november 2016 geleid tot de publicatie van een boek, met als titel ‘Joodse onderduikers in Hoensbroek’. Hiermee heeft hij geprobeerd een leemte op te vullen in de geschiedenis van Hoensbroek.   

In het boek staan 56 verhalen, waarin de namen worden genoemd van 97 Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog waren ondergedoken en daarbij een relatie hebben gehad met Hoensbroek. Bij zijn onderzoek is Jan van den Berg er niet in geslaagd om alle onderduikers op te sporen. Na de publicatie van het boek heeft hij nog 2 nieuwe verhalen weten op te tekenen, waarin de namen van 9 Joden worden genoemd. Deze verhalen zijn te vinden op de website van de Heemkundevereniging Hoensbroek.   

Salomon ‘Shlomo’ en Eva ‘Chava’ Haringman, broer en zus, waren in Hoensbroek ondergedoken bij het echtpaar De Vries-Van der Veen die met hun twee kinderen  op Voorstraat 12 op de Steenberg woonden. Na de oorlog zijn Salomon en Eva naar Israël geëmigreerd waar ze hun verdere leven hebben opgebouwd.

Jacob Scheffer had in Heerlen onderduik gevonden bij weduwe Jantina Steenge-Grit die met haar drie kinderen op Jozef Israëlsstraat 5 in Meezenbroek woonde. Na de bevrijding verbleef Jacob Scheffer een tijdlang in Hoensbroek. In het najaar van 1945 keerde hij terug naar Amsterdam.  












Corona:

In verband met de maatregelen tegen de verdere verspreiding van het Coronavirus zijn wij genoodzaakt om een maximum aantal bezoekers aan te houden. Aan deze lezing kunnen maximaal 40 bezoekers deelnemen.


Aanmelding en kosten: 

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de secretaris van Kring Parkstad Limburg van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap: Jody Martens. Dat kan per mail: j.martens@historischgoud.nl.

Kosten: gratis voor leden, niet leden: €5,-.


Geen opmerkingen: