dinsdag 25 augustus 2020

Gemeentehuis van Beekdaelen in Nuth en Schinnen?

 Dagblad De Limburger, 26 juni 2020:

 ‘Gemeentehuis Beekdaelen toch in bestaand gebouw’.

 “De gemeente koerst op een functioneel, duurzaam gebouw in de omgeving van de A76 of de Buitenring. Mogelijke plekken zijn (de omgeving van) het voormalige Afcent-terrein, in Schinnen, bedrijventerreinen De Breinder (Schinnen) en De Horsel (Nuth), de Naanhof en de entree of het centrum van Nuth”.


Reactie / ingezonden brief:

Het komt niet zo vaak voor dat men via het spoor van de ruimtelijke ordening en in het bijzonder de locatiekeuze een goede of negatieve oplossing kan vinden voor een divers probleem. Aan de orde is nu de bereikbaarheid van een nieuw gemeentehuis voor Beekdaelen. Een moeilijk probleem voor een gemeente met een ‘buitenmodelse’ vorm en veel kernen.

Het is echt niet meer van deze tijd dat de gemeenteraad een plek zoekt in de omgeving van de A76 of de Buitenring en dan worden er vooral bedrijfsterreinen en locaties buiten de bebouwde kom genoemd. Ze denken hierbij primair aan auto-bereikbaarheid. Ze willen blijkbaar wel een duurzaam gebouw maar geen toekomst bestendige mobiliteit. Een kantoor, zeker met publieksfunctie, hoort niet op een bedrijventerrein of in het buitengebied. Waarom wegen luchtkwaliteit, energietransitie en klimaatverandering niet zwaarder mee?

Een gemeentehuis hoort in een kern thuis en is daarmee ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de fiets. De gemeente ontwerpt momenteel een ‘Beekdaelenroute’ voor het langzaam verkeer. Dat moet geen ‘rondje’ worden maar een heel verbindend netwerk.

Gelukkig noemt de gemeenteraad ook ‘de entree’ (ik neem aan via de Van Eynattenstraat) en het ‘centrum’ van Nuth. De plek van het oude gemeentehuis van Nuth is uit oogpunt van ruimtelijke ordening best redelijk. Handhaaf het gemeentehuis daar met als een tweede locatie het oude gemeentehuis van Schinnen, dat in Beekdaelen geografisch het meest centraal ligt.

Ps. Deze ingezonden brief is grotendeels gepubliceerd in Dagblad De Limburger van 6 juli 2020.

Geen opmerkingen: