donderdag 21 november 2019

28-11 Café Mondiaal over Mensenrechten en Irak







Aankondiging / persbericht (concept)

Café Mondiaal, 63ste aflevering
Donderdag 28 november, aanvang 19.30 uur.
Café d’r Klinge, Pancratiusplein 47 Heerlen-centrum

Gespreksthema: ‘de mensenrechtensituatie in de wereld, in het bijzonder in Irak’

In deze Café Mondiaal voorafgaand aan Mensenrechtendag zullen we dieper ingaan op de mensenrechtensituatie in de wereld. Want al mogen de acties van Amnesty International voor de mensen voor wie wordt geschreven, best succesvol zijn, er zijn over het algemeen nog veel misstanden in de wereld. Het is daarom goed om daar de aandacht op te vestigen. Daarbij gaan we ook in op de concrete successen van acties zoals Write for Rights.

In het bijzonder wordt deze avond ook aandacht besteed aan de situatie in Irak en Syrië. We gaan in op de benarde positie van de Koerden en de Jezidi’s. Hier zal informatie worden gegeven door de Stichting Iraakse Cultuur en Maatschappij Parkstad.

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie:

·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door Amnesty International Parkstad in samenwerking met de Stichting Iraakse Cultuur en Maatschappij Parkstad en HeerlenMondiaal. Kees van Veen zal als eerste een korte inleiding verzorgen. Daarna komen vertegenwoordigers van ICMP aan het woord. Harrie Winteraeken is zoals gewoonlijk de gespreksleider.

·         De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens werd op 10 december 1948 aangenomen door de algemene vergadering van de Verenigde Naties. De universele verklaring is niet juridisch bindend, maar heeft in de loop der jaren grote morele betekenis gekregen als belangrijkste internationale standaard op het gebied van de mensenrechten.

·         Amnesty International werd opgericht in 1961 en streeft naar een wereld, waarin iedereen alle rechten geniet, die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Amnesty doet onderzoek en voert actie gericht op het tegengaan en stoppen van ernstige schendingen van al deze rechten.

·         Amnesty’s Write for Rights vindt in Heerlen op 10 december plaats. Voor de activiteiten in Heerlen wordt een apart persbericht uitgegeven.

·         Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema’s, die betrekking hebben op mondiale vraagstukken: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraagstukken, klimaat- en milieuproblemen, enz. De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie. Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van ‘ingevlogen deskundigen’, maar alle aanwezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen. De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

·         Café Mondiaal is meestal de eerste donderdag van de maand, dit keer in café d’r Klinge, Pancratiusplein 47, 6411 JZ Heerlen-centrum.


Geen opmerkingen: