donderdag 31 oktober 2019

7-11 Café Mondiaal 'De smaak van armoede'







Persbericht

Café Mondiaal, 62ste aflevering
Donderdag 7 november, aanvang 19.30 uur.
Café Pelt, Pancratiusplein 48, 6411 JZ Heerlen-centrum

Gespreksthema: “De smaak van armoede, de smaak van samen delen”.

De smaak van armoede is vaak bitter, zuur, scherp en heet. Armoede veroorzaakt veel verdriet en pijn én het is onrecht. Eenmaal in armoede dan is ontsnappen schier onmogelijk. Sterker nog, onze wet- en regelgeving draagt er aan bij dat mensen in een armoedeval terechtkomen en/of nog dieper en vaster komen te zitten in de armoede waar ze al in zaten. Armoede is volgens ATD Vierde Wereld Zuid-Limburg niet alleen een individueel probleem maar ook een collectief probleem. Daarbij kan iedereen in armoede terecht komen.

Armoede beperkt zich niet tot (te) weinig geld om van rond te komen. Het is meestal (langdurig) moeten roeien met te kleine riemen. En als de maatschappij met de rug naar je toe staat of je op afstand plaatst, dan wordt de druk alleen maar nóg groter. Armoede leidt dan ook vaak tot onvermogen tot duurzaam inkopen en ongezondheid. En daarmee is armoede dus beslist niet alleen een zaak van en voor arme mensen.

Om armoede de wereld uit te helpen zijn veel mensen nodig. Mensen die geloven dat geld niet het enige waardemiddel is in deze wereld, dat je met geld niet alles op kunt lossen. Mensen die geloven in de waarden die we bijvoorbeeld vinden in de Rechten van de Mens; waarden die we in onszelf terug vinden als we ernaar streven om een oprecht mens te zijn.

‘Armoede’ staat centraal in deze Café Mondiaal. Marion Braad van ATD Vierde Wereld Zuid-Limburg zal een korte inleiding houden. Daarbij zal zij de vraag stellen: ‘Hoe kunnen we een inclusieve samenleving realiseren?’ Daarover wordt dan van gedachten gewisseld.

******************************************************************************************************

Achtergrondinformatie:

·         Deze aflevering van Café Mondiaal wordt georganiseerd door HeerlenMondiaal in samenwerking met de ATD Vierde Wereld Zuid-Limburg. Marion Braad verzorgt de (korte) inleiding. Zoals gewoonlijk zal Harrie Winteraeken de discussie leiden.

·         Café Mondiaal beoogt verdieping te geven aan inhoudelijke thema’s, die betrekking hebben op mondiale vraagstukken: ontwikkelingsproblematiek, verdeling armoede en rijkdom, vredesvraagstukken, klimaat- en milieuproblemen, enz. De bijeenkomsten bestaan behalve uit een korte inleiding, vooral uit gesprek en discussie. Er wordt over het algemeen geen gebruik gemaakt van ‘ingevlogen deskundigen’, maar alle aanwezigen krijgen desgewenst de gelegenheid om hun zegje te doen. De bijeenkomsten zijn zelf niet specifiek gericht op resultaat, maar men kan wel inspiratie en motivatie opdoen om met een bepaald thema aan de slag te gaan.

·         Café Mondiaal is meestal de eerste donderdag van de maand in café Pelt, Pancratiusplein 48, Heerlen-centrum.


Geen opmerkingen: