donderdag 23 mei 2019

Dagblad De Limburger kleineert Europarlement onnodig.



Misplaatst taalgebruik in Dagblad De Limburger.

Ik heb over het algemeen best veel waardering voor uw krant en in dit verband in het bijzonder voor de bijdragen van Johan van de Beek in de rubriek ‘uitgelicht’. Vandaag  (23-5) staat er naast deze rubriek een mooi artikel over de Europese verkiezingen.  Het artikel van Marco van Kampen, die zeer lezenswaardige columns schrijft, biedt ‘een snelcursus Europa’. Gezien de plaats op bladzijde 2 en 3, denk ik dat dit het belangrijkste artikel van deze dag is.

Het artikel wordt naar mijn mening echter fors ontsierd door misplaatst taalgebruik: terwijl de kleine landen ‘zetels’ hebben, worden de zetels van de grote landen en Nederland  tot tweemaal toe ‘stoeltjes’ genoemd. Iets verderop in het artikel heet de besluitvorming van het Europees Parlement ‘er een plasje over doen’. En een stukje verder wordt gesteld dat D66 en VVD bij dezelfde ‘club’ zitten, alsof het een sportvereniging is.

Waarom wordt er in dit artikel, dat volgens mij vooral objectief en informerend is bedoeld, zo’n tendentieuze en kleinerende taal gebruikt?  Zo heeft het EU-parlement een goed systeem waarbij individuele parlementariërs zelf een adviesrapport schrijven over belangrijke onderwerpen. Een mooi recent voorbeeld is het rapport van GroenLinks Europarlementariër Judith Sargentini over de veelvuldige schending van de mensenrechten in Hongarije door de regering onder leiding van Viktor Orbán. Op basis van dit rapport heeft het Europees Parlement aan Hongarije sancties in het vooruitzicht gesteld en schorst op 20 mei jl. de Europese fractie van de Christendemocraten (Europese Volkspartij – EVP) het fractielidmaatschap van de partij van Orbán (Fidesz).
Met dergelijke adviesrapporten sparen de rapporteurs kostbare uren en geld van ambtenaren uit. Dat verdient niet de kwalificatie ‘stoeltje’ en ‘een plasje over doen’. Maar belangrijker vind ik dat van dergelijke woordkeuze een beeldvorming uitgaat die op deze plek ongepast is. Daarom ben ik van mening dat Marco van Kampen en de eindredactie, gezien het bovenstaande wat beter op hun gekozen woorden mogen letten.



Ingezonden brief naar aanleiding van het artikel ‘Naar de stembus voor Europa’ van donderdag 23 mei 2019 (de dag dat de verkiezingen zijn van het Europees Parlement).

Geen opmerkingen: